IF Metall höjer strejklön: Teslas anställda får 130%

Nu får Teslas personal mer betalt för att strejka än för att laga bilar. IF Metall sockrar strejkersättningen till 130 procent av lönen. 
– Det är en tydlig signal. Vi vill vara tydliga med att man inte förlorar något på att gå med i strejken, säger vice ordförande Tomas With till Dagens Arbete.

Teslastrejken går nu in på sin tredje vecka och någon överenskommelse mellan IF Metall och Tesla i Sverige verkar inte nära förestående. Tesla har avfärdat kollektivavtal och några nya förhandlingar är inte inplanerade. De har sagt att de inte vill ha kollektivavtal eftersom personalen redan har lika bra eller bättre villkor som i IF Metalls avtal. 

Hittills har effekterna av strejken varit begränsade då en stor del av Teslas personal inte är medlemmar i IF Metall och valt att jobba på som vanligt. Nu har IF Metall till ett annorlunda drag. Den som strejkar får nu bättre betalt än de som jobbar på inne på verkstaden. Metallmedlemmar som strejkar får 130 procent av sin ordinarie lön. 

– Nu när det gått några veckor börjar det påverka de strejkandes intjäning av semester och pensioner. Det kompenserar vi för nu, säger Tomas With, vice ordförande i IF Metall till Dagens Arbete.

Vanligen ligger strejkersättningen på 80 procent av lönen, dessutom brukar det vara fem dagars karens. Teslaarbetarna har sluppit karenstid och hittills fått 100 procents strejkersättning, nu höjs den med 30 procent. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester