Hyundais nya elbil Ioniq 6 är inspirerad av Saab 92

Hyundais nya elbil Ioniq 6 har inspirerats av Saab 92 från 1947. Bilen får en slående djärv design och ska utmana Tesla Model 3. 

Hyundai och Kia satsar tillsammans allt hårdare på elbilar och är jämte Volkswagen den starkaste utmanaren till Tesla. I USA är märkena tvåa på marknaden på elbilar. Nu trappas matchen upp ytterligare när Hyundai visar upp nya sportiga sedanen Hyundai Ioniq 6. 

Hyundai Ioniq 6 har svepande former.

Hyundai Ioniq 6 bygger på samma tekniska plattform som Ioniq 5, men får en ännu djärvare design med böljande linjer, något släktskap med Ioniq 5 kan inte anas. Bilen är produktionsversionen konceptbilen Prophecy som visades upp för två år sedan. 

Hyundais designchef SangYup Lee avslöjade under bilens premiärvisning att den ursprungliga Saab 92 från 1947 varit en av inspirationskällorna till Ioniq 6. Andra bilar som påverkat designen är klassiska strömlinjeformade ikoner som Tatra 87 Stout Scarab och Phantom Corsair.
– Den bästa designen skapar inte kunder, den skapar fans, säger SangYp Lee. 

Hyundai Ioniq 6 har utvecklats i vindtunnel, vilket gett en luftmotståndskoefficient på 0,21, samma värde som Tesla Model 3. Den nya bilen är något kortare än Ioniq 5, till stor del ör att ge bilen rätt proportioner. Baksätet utlovas ändå vara bekvämt för långa personer. 

Bilen kommer i början på nästa år, och har samma E-GMP-plattform som Ioniq 5 och Kia EV6. Det innebär snabb laddning med 800-volt. Hyundai har inte avslöjat någonting om drivlinan och räckvidden ännu, men det är ingen djärv gissning att den får samma uppsättning motorer och batterier som Ioniq 5. Det innebär 77 kWh batteri och totalt 320 hästkrafter i fyrhjulsdrivet utförande.