Hyundais jättesatsning på elbilar – med nytt namn

Nu är det dags att lära sig ett nytt namn: IONIQ. Det blir nämligen Hyundais nya elbilsmärke.
Inom några år kommer tre nya elbilar att produceras.
– Skapandet av IONIQ-varumärket är ett svar på marknadens snabbt växande efterfrågan och accelererar Hyundais plan mål med att leda den globala EV-marknaden, säger Wonhong Cho, global marknadschef på Hyundai.

IONIQ var från början ett bilmärke, och den första bil i världen att lanseras med tre olika drivlinor – hybrid, laddhybrid och ren el.
Nu blir IONIQ istället samlingsnamnet på alla kommande renodlade elbilar. Sydkoreanska biljätten Hyundai följer därmed Volvos exempel med att starta ett separat varumärke för elbilar. Och nu kommer det att gå undan i fabrikerna.
Den första modellen under varumärket IONIQ kommer vara IONIQ 5, en mellanklass CUV som lanseras i början av nästa år och som baseras på konceptbilen ”45”.

År 2022 kommer Hyundai introducera IONIQ 6 sedan som är baserad på företagets senaste koncept-EV – ‘Prophecy’, som avtäcktes i mars.

Kort därefter följer IONIQ 7, en stor SUV, i början av 2024.

– Bilarna kommer vara inspirerade av tidigare modeller men samtidigt vara en bro över till framtiden. Vi kommer lansera en rad numeriskt namngivna EV:s under det nya varumärket, där jämna nummer används för sedaner och SUV-modeller ges udda nummer, förklarar Hyundai i ett pressmeddelande.

En helt ny plattform kommer att användas: Electric Global Modular Platform.
– Den EV-dedikerade plattformen gör att Hyundai kan återskapa bilens interiör som en ”smart boyta” med väldigt justerbara stolar, trådlös uppkoppling och unika funktioner som handskfack utformade likt byrålådor. Plattformen gör att det blir enkelt, intuitivt och ergonomiskt designat så att bilens passagerare ska känna sig bekväma, förklarar Hyundai.

Hyundai Motor Group siktar de närmaste fem åren på att sälja en miljon batteridrivna elbilar och ta en 10-procentig marknadsandel.
Dessutom ska Hyundai bli världens tredje största biltillverkare av miljövänliga fordon till 2025, om man inkluderar alla plug-in-bilar.

Hyundai Motor Company startade sin verksamhet 1967 och är nu Koreas ledande biltillverkare med försäljning i 193 länder via 6 000 återförsäljare. 
2017 såldes 4,7 miljoner Hyundaibilar världen över, vilket gör Hyundai Motor Company till världens femte största biltillverkare. 
Hyundai har idag åtta produktionsbaser och sju center för design- och teknikutveckling utbredda över hela världen.

Skriven av

Website | + posts

Maths Nilsson är grundare av Carup.

Köp din IONIQ online

Senaste nytt