HVO-diesel anklagas för bluff: ”Bränn bevisen”

Dieselbränslet HVO kan vara en miljöbluff. Brittiska myndigheter utreder en skandal kring det hyllade miljöbränslet. Anställda slår larm om förfalskning.  
– Jag ringde till en av de ansvariga som sa att bevisen skulle brännas, säger en visselblåsare till BBC.

I juli kommer Sverige att höja reduktionsplikten för att kunna leva upp till EU:s utsläppsmål. Då kommer inblandningen av biodieseln HVO att öka kraftigt. Nu håller en potentiellt stor skandal kring det hyllade miljöbränslet HVO håller på att rullas upp, uppger BBC. Nu ska myndigheterna i Storbirtannien utreda det hyllade bränslet.

Bakgrunden är att visselblåsare som är anställda inom bränsleindustrin slagit larm. Enligt dem förfalskar de tre stora exportländerna, Kina, Indonesien och Malaysia, varudeklarationen på den avgörande råvaran vid tillverkning av HVO.
– ISCC får helt enkelt inte skicka någon till Kina för att göra kontroller. Man får helt enkelt förlita sig på att deras certifieringsföretag sköter sitt jobb rätt, säger Dr Christian Bickert, tysk expert på miljöbränslen.

Den 1 juli ökar reduktionsplikten i Sverige till 10 procent. Då kommer mer HVO att blandas i dieseln. Nu anklagas miljödieseln för förfalskning av palmolja i Storbritannien.

Nu visar det sig att HVO kan vara ett riktigt luftslott. Den här miljödieseln har målats upp som en världsförbättrare som tar trollar bort koldioxidutsläpp. HVO har samma kemiska egenskaper som fossil diesel, men ska vara helt och hållet tillverkat av restprodukter av palmolja, slakteriavfall och uttjänt matolja och knappt ge något koldioxidavtryck alls.

Men nu visar det sig att HVO egentligen kan vara tillverkat av färsk palmolja, eller jungfruolja, som det kallas. Det skulle i så fall innebära att det är en stor miljöbov. Tillverkningen av palmolja är ett stort miljöproblem i världen. Det är en av de största anledningarna till skövlingen av regnskogen och bidrar till utrotningen av den hotade orangutangen.
– Jag tror att det vi köpte egentligen var stora laster av jungfruolja som man märkte som slam efter palmolja, säger en visselblåsare. 

Denne berättar att man från företagets ledning gav order om att bränna bevisen. Men visselblåsaren gav sig inte och berättade då för myndigheterna. När man tittar på hur mycket HVO som konsumeras och hur mycket slam från palmoljetillverkningen det finns, står det klart. Världens samlade produktion av sådant slam skulle inte ens kunna stå för en bråkdel av allt HVO som tillverkas och konsumeras. 

I Sverige har också HVO hyllats som ett gyllene framtidsbränsle. Tidigare i år gick Preem ut med att man slopar det rapsbaserade RME som reduktionsmaterial i diesel. Istället har man tillsatt HVO.
– Våra kunder efterfrågade diesel utan RME. Då kunde vi förbättra den med HVO, den har samma egenskaper med diesel och resultatet blir att den nya dieseln får samma kemiska egenskaper som blankdiesel, säger Mattias Holmqvist, presschef på Preem.
LÄS MER: