Höjd skatt på bensin och diesel – nu ger EU klartecken för sänkning

Hänger du med i alla turer runt skatterna på bensin och diesel? Vi på Carup reder ut vad som gäller. På lördag höjs skatten med 1,31 kronor per liter. När nya regeringen tillträder har EU gett tillstånd att sänka skatten rejält – om ny regeringen vill. 

På lördag går den tillfälliga skattesänkningen på 1,31 kronor per liter ut, och priserna vid pump höjs på både bensin och diesel. Flera partier i det valvinnande högerblocket gick till val på kraftigt sänkta priser på bensin och diesel. SD vill sänka dieselpriset med 10 kronor, KD har förordat 9 kronor, Moderaterna har föreslagit en sänkning på 5 kr.

Nu har EU gett dem klartecken att tillfälligt sänka skatterna på bensin och diesel under EU:s miniminivå, uppger TT. Det är rörigt med höjningar och sänkningar fram och tillbaka, men EU-kommissionens beslut innebär att skatten kan sänkas med fyra kronor på bensin och skatten på diesel med 2,31 kronor, räknat från den nya högre skattenivån som gäller från lördag. 

Vad som kommer att hända i praktiken återstår att se, Ulf Kristersson har begärt ytterligare två veckors sonderingstid för att kunna bilda en ny regering. Först när den nya regeringen tillträtt kan det komma förslag på förändringar av drivmedelsskatt och reduktionsplikt. Det enda vi vet säkert är att skatten höjs med 1,31 kronor per liter vid pump på lördag 1 oktober.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester