Historiskt: Volvo Cars första battericell från Northvolt

Nu visar Northvolt upp den allra första battericell som tillverkats för Volvo Cars. Den första historiska batteriet är en prismatisk cell i storformat. Med helt svenskproducerade batterier ska Volvoägare få längre räckvidd och snabbare laddningstider. 

Lite i tysthet före jul visade Northvolt upp de första historiska battericellerna som tillverkats åt Volvo Cars i fabriken i Skellefteå. 
– Som en milstolpe för partnerskapet har Northvolt producerat sina första battericeller för Volvo Cars, meddelar Northvolt på Linkedin.

Batteriet har prismatiska celler vilket ska göra de lätta att packa tätt för en hög energidensitet. Resultatet är i slutändan längre räckvidd för Volvos kommande modeller. Volvo Cars har tidigare talat om 100 mil när de första batterierna kommer i produktion. 
– Den första prismatiska cellen i sitt slag i storformat är skräddarsydd för Volvo Cars krav på elektrisk framdrivning för att ge Volvoförare längre räckvidd och snabbare laddningstider.

Volvo Cars och Northvolt bygger en gemensam batterifabrik på Torslanda i Göteborg.

Tillsammans ska Volvo och Northvolt ytterligare öka energitätheten i battericellerna med upp till 50 procent jämfört med vad som finns på marknaden idag. Senare under detta decennium har Volvo Cars som mål att även passera milstolpen 1000 Wh/energitäthet för att möjliggöra en effektiv räckvidd på 1000 km.

Volvo och Northvolt har nu ett joint venture-bolag som samarbetar med forskning och utveckling. Tillsammans bygger företagen också en helt ny batterifabrik på Torslanda bredvid Volvos bilfabrik. Batterifabriken beräknas få 3000 anställda och ska drivas med helt förnybar energi. Volvo har tidigare uppgett att den första bilen att utrustas med battericeller utvecklade av joint venture-bolaget blir den elektriska efterföljaren till Volvo Cars bästsäljande XC60-modell.