Historiskt skifte: Elbilen petar ner Volvo från säljtoppen

Ett historiskt skifte är på väg att ske på den svenska bilmarknaden.
För första gången någonsin tronar en elbil som etta på topplistan för nyregistreringar.
Volkswagen ID.3-bilar petar ner Volvo V60 från förstaplatsen.

– Det återstår ännu några dagar av månaden men vi gläds åt att ID.3 har fått ett så bra mottagande i Sverige, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige.

Den totala nybilsförsäljningen har minskat med nästan 17 procent i Sverige under coronapandemins 2020.  De laddbara bilarna har däremot ökat kraftigt. Hittills i år är uppgången 116 procent för laddhybrider och elbilar. Det innebär att laddbara bilar är populärare än både bensin- och dieselbilar.

Ytterligare ett historiskt skifte tycks nu vara på väg att ske i december. Med bara några få dagar kvar av månaden och året toppar elbilen Volkswagen ID.3 listan över nyregistreringar på Car.info i december. Det är första gången någonsin som en elbil kan bli den mest registrerade nybilen i Sverige. Hela 1734 exemplar av ID.3 har registrerats i december. Det innebär att den tidigare ettan Volvo V60 just nu är passerad med 127 bilar.

Tidigare har Tesla Model 3 som bäst varit på en tredjeplats i registreringstoppen. Det var i mars 2019 när modellen precis lanserats i Sverige. I december är dock Tesla chanslös mot Volkswagen ID.3, trots en bra spurt, 543 Model 3-bilar har hittills registrerats. Volkswagen ID.3 är också bara 200 bilar från att gå ikapp Tesla Model 3 för helåret 2020.

– Det återstår ännu några dagar av månaden men visst gläds vi åt att ID.3 har fått ett så bra mottagande av de svenska kunderna sedan den började levereras i september, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen i Sverige.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester