Hela fartkameran stulen på svensk riksväg

En fartkamera har stulits från en svensk riksväg. För skattebetalarna innebär det en kostnad upp emot 400 000 kronor – för endast en fartkamera.
– Man hade velat fråga personerna som tar kamerorna vad de gör med dem, säger Pär Stendal på Trafikverket.

Svenska fartkameror vandaliseras, försvinner och nu har det hänt igen. En fartkamera har stulits längs riksväg 15 i höjd med Boalt. Polisen larmades vid 07.38 på tisdagsmorgonen och när patrullen anlände till platsen var hela kameraskåpet borta. Nu utreds händelsen som stöld eller skadegörelse.
– Vi har varit på plats och hanterar ärendet som stöld alternativt skadegörelse, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen till Kristiansbladet.

Det är andra gången på kort tid som fartkameror längs riksväg 15 utsätts för angrepp. I januari rapporterade vi om att en kamera i närheten av Osby antingen förstörts eller stulits. Huruvida det finns ett samband mellan händelserna är ännu oklart.

Fartkameran som stulits på riksväg 15 i höjd med Boalt. Foto: Google Maps

Sabotage mot fartkameror förekommer då och då – men att hela enheter försvinner är mer ovanligt, enligt Trafikverket.
– Det är inte jättevanligt. Oftast när någon ger sig på kamerorna handlar det om klotter eller ett krossat frontglas, säger Pär Stendal, projektledare på Trafikverket, till Kristiansbladet.

Stölden är kostsam att åtgärda. Enligt Trafikverket rör det sig om hundratusentals kronor varje gång.
– Det kostar 150 000 till 200 000 kronor att återställa en saboterad kamera. Pengar som kan användas till något bättre, säger Pär Stendal.

Han berättar att en ny kamera ska vara på plats i Boalt redan inom veckan. Men vad tjuvarna egentligen gör med kamerorna är fortfarande ett frågetecken.
– Man hade velat fråga personerna som tar kamerorna vad de gör med dem, säger han.

Problemet är inte helt nytt. Under 2022 skadades eller stals uppemot 160 trafiksäkerhetskameror bara i Stockholmstrakten. När hela enheter länsas krävs större insatser för att återställa systemen. Och enligt Eva Lundberg på Trafikverket, är kostnaden betydligt högre än 200 000 kronor.
– Vi kommer alltid ut och återställer våra stationer, det kostar mellan 300 000 och 400 000 kronor och på skattebetalarnas bekostnad, säger hon till Carup.
LÄS MER: