Här slår Jussi, 47, världsrekord i att knuffa en bil

Här är nya världsrekordet i att putta en bil i en engelsk mil. 
Jussi Kallioniemi, 47, lyckades rulla sin 2,1 ton tunga Saab 9-7 sträckan på 13 minuter och 26 sekunder. 
– Jag har ofta hört folk säga att jag inte ser ut som en kraftkarl, och det är jag heller inte, säger Jussi.

Det går att sätta rekord i det mesta i Guinness rekordbok, längsta naglar, längsta hår och mest tatuerade kvinna är några av rekorden som finns registrerade. Snabbaste tiden att putta på en bil en engelsk mil är också en rekordkategori – där det gamla rekordet nu har slagits. 

13 minuter och 26 sekunder tog det för Jussi Kallioniemi att putta sin 2 100 kilo Saab 9-7-X5.3i Arc 1609,34 meter (en engelsk mil). Det nya världsrekordet är nästan två minuter bättre än det tidigare rekordet. Guinness Rekordbok har officiellt bekräftat det nya världsrekordet.

Rekordet sattes lördagen den 24 oktober 2020 på Nokian Tyres testbana i Nokia, Finland. Det var inte bara bilen som Jussi rullade, utan det satt även en förare i bilen. 

– Det här var en prestation som motsvarar ett medeldistanslopp och var inte en kraftmätning. Det finns två möjligheter att uppnå styrkan som behövs, antingen att öka din styrka eller att minska rullmotståndet, säger Jussi Kallioniemi.

Idén för att putta på en bil började av en slump. Jussi Kallioniemi led av ryggont och började med rehabiliteringsterapi där det ingick att putta på tunga kartonger på ett gym. Under den tiden började han tänka på vad annat han skulle kunna göra. Han hittade Guinness webbsida och fick då idén att försöka putta på en bil.

– Om världsrekordet enbart hade handlat om ren styrka så tror jag inte att jag hade haft energi att fullfölja projektet. Jag får motivation genom att lösa problem. När man fokuserar sina krafter till det yttersta så spelar det en stor roll om du kan utföra prestationen en eller två procent lättare, säger Kallioniemi.

– Vi har arbetat mycket systematiskt och envist. Vi har flyttat oss från stora block till även mindre detaljer. En normal medelålders man kan anta utmaningen att genomföra ett världsrekordförsök om allt räknas med och om bilen kan som ska puttas på rullar så lätt som möjligt.

Världsrekordprestationen gav en mängd information om puls och muskelaktivitet. Den maximala pulsen under prestationen var mycket låg, endast 164 hjärtslag i minuten, även om farten ökade efter de första hundra metrarna och var som högst 10,4 km/h. Muskelaktiviteten var cirka 41 procent av det mätta maxvärdet. Efter cirka halva rekordförsöket låg muskelaktiviteten kring 35 procent av hans muskelstyrka.

– Aktivitetsnivån var högre på vänstra sidan, på främre och bakre lårmusklerna samt gluteala musklerna, vilket säkert berodde på att banan var oval. Muskelbelastningen var medelhög vilket gjorde det möjligt att prestera stadigt och undvika kraftig muskelutmattning. Jussis träning har varit mycket framgångsrik. Hans styrkekontroll var beundransvärd under rekordprestationen, med tanke på att han använde endast 35–40 procent av hans maximinivå, säger Heidi Jarske, expert på Myontec.

Fakta om Jussi Kallioniemi
– 47 år 
– Världsrekordhållare i att putta på en bil ”Fastest time to push a car one mile” 
– Han har ett tidigare världsrekord i att springa full maraton med en ryggsäck på 60 lb   (27,2kg) med tiden 4 timmar 34 minuter, 24 sekunder 
– Har ökat sin muskelstyrka och uthållighet speciellt under 2019 
– Har under 2020 puttat en bil cirka 60 mil i träningssyfte 
– Har utvecklat en fjärrkontroll för träning och sökt patent för den

Fakta om bilen ”Röhkö” som användes i rekordprestationen
– Saab 97-X 5.3i Arc 
– Motor: 5.3 liters V8, 304 hk 
– Vikt: 2100 kg 
– Mer än 211 000 kilometer på mätaren 
– Drivs av biogas 
– Mullrar trevligt när bilen startas (på finska ”röhkäisy”)

Köp din Saab online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *