Här slår elbilen Rimac Nevera världsrekordet i fortkörning

Här slår elbilen Rimac Nevera världsrekord i att köra fort. Elbilen drog på i 412 km/h – ingen produktionselbil har kört snabbare. 

Vi har länge misstänkt att Rimac Nevera är världens snabbaste elbil och nu är det bevisat. Den 23 oktober gjordes ett rekordförsök som har varit hemligt fram tills nu. På den fyra kilometer långa Automotive Testing Papenburg-banan i Tyskland kom Rimac Nevera upp i 412 km/h. 

Banan är oval med fyra kilometer långa raksträckor. Hastigheten är världsrekord för gatlegala elbilar. Rimac Nevera har redan världsrekordet för kvartsmilen med 8.582 sekunder. 

Rekordet tog med ”vanliga” Michelin Cup 2R-däck och vid rekordkörningen fanns tekniker från Michelin på plats för att hålla koll på däcken. Bakom ratten satt Miro Zrnčevic, Rimacs chefstest- och utvecklingsförare.

Ut genom böjen höll föraren en hastighet på 250 km/h för att ha med sig så mycket fart som möjligt in på rakan. Det räckte för att pressa upp Rimacen till 412 km/h. Men det absoluta hastighetsrekordet för personbilar är betydligt högre. Bugatti Chiron Super Sport har kört 490 km/h. Det officiellt godkända rekordet innehas av SSC Tuatara med 475 km/h.

– Att färdas i 412 km/h, eller 256 mph, innebär att man färdas med en tredjedel av ljudets hastighet. Att bara uppnå det ensam i en landsvägsbil är otroligt komplicerat, men i Nevera har vi skapat en bil som kan färdas långa sträckor på en enda bil. laddar, kan tackla snäva och slingrande racerbanor och kan driva såväl som att slå raka hastighetsrekord, både för acceleration och toppfart, säger Miro Zrnčević, Rimacs chefsförare för test och utveckling.

Rimac Nevera har elmotorer på 2000 hästkrafter och kostar omkring 25 miljoner kronor att köpa. En av de första ägarna är F1-stjärnan Nico Rosberg.