Här går en Mercedes-AMG One med F1-motor upp i rök

Bara 275 exemplar tillverkas av superbilen Mercedes AMG One. Bilen har en Formel 1-motor på 1063 hästkrafter som är gatlegal. Nu är världen en bil fattigare sedan ett exemplar värt 30 miljoner kronor gått upp i rök. 

Mercedes nya superbil AMG One presenterades förra året efter ett långt utvecklingsarbete. Bilen är en av de första som får köras på allmänna vägar med en Formel 1-motor. Superbilen har redan slagit banrekord på Nürburgring för gatlegala produktionsbilar

Tillverkningen är begränsad till 275 exemplar och bilarna är slutsålda sedan länge, trots en prislapp på 30 miljoner kronor. Någon kommer att bli utan sin AMG One, för i onsdags brann en av superbilarna upp när den kördes i ett släp på motorvägen M6 i Staffordshire i England. 

Bilen kommer definitivt inte gå att reparera, för allt som återstår är en förkolnad ram och aska. Enligt The Sun ska Mercedes nu utreda branden, som kan ha startat i hybridmotorn. 

– Vi är medvetna om den här incidenten som involverade en bil som transporterades i en stängd trailer som en del av monteringsprocessen. Lyckligtvis, så vitt vi känner till, skadades ingen. I nuläget vet vi inte vad som orsakade branden och vid behov kommer vi att stödja utredningen av försäkringsbolaget, uppger Mercedes-Benz för The Sun.

Mercedes-AMG One har i obränt skick en 1,6-liters V6-bensinmotor som tillsammans med elmotorer ger 1063 hästkrafter med turboladdning och fyra överliggande kamaxlar, motorn varvar upp till 11000 rpm. Litereffekten är galna 359 hästkrafter. Motorn assisteras dessutom av fyra elmotorer. En är integrerad i turbon, en sitter direkt på vevaxeln och de två återstående driver framhjulen. 

Bilen klarar 0-100 km/h på 2,9 sekunder, 0-200 km/h på 7,0 sekunder och 0-300 km/h på 15,6 sekunder, och har en elektroniskt begränsad topphastighet på 352 km/h. Tanken var att bilen skulle accelerera snabbare än Bugatti Chiron, men en liten V6:a har i praktiken ingen chans mot en W16-motor. Men runt banan är Chiron chanslös.