Här får Bugatti-ägare dra på i 400 knyck – helt lagligt

Hur maxar man ur sin bil om man köpt en Bugatti Chiron? Nu får Bugattiägare köra för fullt med bilarnas W16-motor på 1600 hästkrafter på Kennedy Space Center. Bilen passerar 1,25 fotbollsplaner per sekund. 

Tänk dig att köpa en Bugatti Chiron för runt 40 miljoner kronor och aldrig få pröva toppfarten. Ytterst få platser på jorden har förutsättningarna för att på ett säkert sätt dra upp bilen i 400 km/h utan att äventyra säkerheten. 

Det ville Bugatti ändra på, så därför bjöd de in ägare till en speciell plats för att de ska få känna på sin bil på riktigt: Kennedy Space Center i Florida. På landningsbanan kan de ösa på för fullt och känna på bilen i över 400 km/h. Vid hastigheter över 400 km/h  utsätts människokroppen för stora krafter som den inte är anpassad för. 

På en landingsbana vid Kenndy Space Center finns ett urval av Bugattis modeller och väntar på ägarna. På en fem kilometer lång sträcka där rymdfärjor brukade landa släpper de loss bilarna för fullt. 

Visionen från det moderna Bugattis upphovsman Ferdinand Piëchs var att bygga en bil som kunde köra 400 km/h på morgonen och följa med sin ägare till operan på kvällen. 
– För bara några år sedan krävde att uppnå 400 km/h månader av noggranna förberedelser, de allra bästa motorsportförarna och de mest gynnsamma förhållandena. Under en mycket lång tid kunde ingen produktionsbil komma någonstans i närheten av den hastigheten, inte ens för ett ögonblick. Men idag, i världen av våra noggrant konstruerade och designade Bugatti hypersportbilar, öppnade vi upp denna prestanda för våra kunder i absolut säkerhet, säger Christophe Piochon, VD för Bugatti Automobiles.

Vid 400 km/h kommer de att tillryggalägga sträckan av 1,25 fotbollsplaner varje sekund, deras kropp kommer att uppleva över 1G längsgående kraft under fullgasacceleration, och deras ögon kommer att kämpa för att behålla fokus bland värmediset som stiger upp från landningsbanan. 

När den första föraren tar sig ut på banan, med vänster fot på bromsen och gaspedalen intryckt hela vägen till golvet, hittar Chiron Super Sports 1 600 hästkrafters W16-motor med fyra turboaggregat rätt varvtal för maximal acceleration. 

Bugatti. Chiron Super Sport drar snabbt genom växlarna på den sjuväxlade dubbelkopplingsväxellådan och når 300 km/h på 11 sekunder. På sjätte växeln når bilen 400 km/h och ökar ytterligare något till 403 km/h innan banan tar slut.

– För att köra i 400 km/h och över behöver du absolut förtroende för bilen. Det är en intensiv och spännande upplevelse som hänger på att du och bilen är i toppskick och har turen att ha de perfekta miljöförhållandena; inte för blåsigt, inte för varmt, inte för blött. Med expertvägledning från Bugatti-teamet kunde jag ta mig igenom 400 km/h. Chiron Super Sport kändes lika kapabel i 400 km/h som den gjorde i 200 km/h. Det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma och som bara förstärker min passion för det otroliga märket Bugatti, säger Evan Cygler, Brand Manager för Bugatti Greenwich.

När kunderna lämnade Kennedy Space Center fick de varsin skräddarsydd Bugatti-raceroverall, broderad med deras namn, och en unik Bugatti-racehjälm inskriven med den högsta hastigheten de uppnådde. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester