Polisen: Vi kommer sannolikt att köpa in elbilar

Volvo Cars är på väg att släppa sin första elektriska polisbil. Nyligen visades en Volvo XC40 Recharge i polisversion upp i Göteborg. Svenska polisen bekräftar för Carup.se att de kommer att köpa in elbilar – men inte för uttryckning.
– För övriga ändamål så kommer sannolikt olika elbilar köpas in, säger Robert Haaga, projektledare Polisbil 2018, till Carup.se.

Svenska polisen har nyligen signerat ett stort avtal med Volvo Cars om att köpa in 2200 bilar som går på diesel och bensin fram till 2030. Men risken är stor att bilarna snart börjar kännas föråldrade. Volvo Cars har nämligen tagit fram en ny elektrisk polisbil som visats upp för de anställda i Göteborg under maj månad. 
– Precis som alla andra vägtransporter måste polisbilarna bli helt elektriska. Som en långsiktig spelare inom polisbilsaffärer så tittar vi på att elektrifiera våra bilerbjudanden till uniformerad personal, uppger Volvo Cars på Instagram. 

Polisbilen har visats upp för Volvoanställda den senaste månaden.

Därför har Volvo Special Vechicles utvecklat en helt ny elektrisk polisbil från Volvo XC40 Recharge. Bilen har under maj månad visats upp för många av Volvo Cars anställda i Göteborg. 

Konceptet tycks i princip är produktionsfärdigt och bilen har en liknande utrustning som de nya XC60-bilar som den svenska polisen fått. Bland annat ett nytt radarsystem som kan mäta bilars hastighet både bakifrån och när polisbilen möter dem. Och visst gör sig XC40 väldigt bra som målad polisbil. 

Den elektriska polisbilen får en radar som kan mäta rörliga objekt.

– Man måste tänka om vad en polisbil kan göra och vad taktiken är. Med den här helt elektriska polisbilen för stadsområden är vårt mål att stödja elektrifieringen av polisbilsflottor, uppger Volvo på sin hemsida. 

Bilen är den starkaste fyrhjulsdrivna versionen av XC40 Recharge med 408 hästkrafter som gör 0-100 km/h strax under fem seknder. Enligt Volvo kan poliserna ladda upp till 80 procent på bara 38 minuter. Med polisutrustning lär dock den verkliga räckvidden ligga en bit från WLTP-siffran på 42 mil. Volvo uppger att den i första hand är till för stadsområden och flygplatser.

I fronten sitter sensorer och blixtljus.

Svenska polisen kommer inte att ersätta sina nya dieselbilar med Volvos elbilar. Men de kommer sannolikt att köpa in olika elbilar för andra ändamål, bekräftar de för Carup.
– Polismyndigheten har ett flertal olika fordon för ett flertal ändamål. När det gäller utryckningsfordon finns i nuläget inga planer eller information att elbilar kommer ersätta de som nu finns på avtal. För övriga ändamål så kommer sannolikt olika elbilar köpas in, säger Robert Haaga, projektledare Polisbil 2018, till Carup.

Bilen kan ladda från 10 till 80 procent på 38 minuter, d v s nästan fullt på en kafferast för poliserna.