Här är försvarsmaktens nya fordon för 1360 miljoner kr

Försvarsmakten gör en storsatsning på att utöka fordonsparken. Nästan 300 fyrhjuls- och sexhjulsdrivna lastbilar köps från Volvo och Scania. Dessutom köps nya varianter av Stridsfordon 90 till armén.

Den svenska försvarsmakten ska växa rejält de närmaste åren och då behövs det fler lastbilar. Nu har närmare 300 lastbilar beställts från Volvo och Scania. Dessutom finns optioner på ytterligare 260 bilar. Lastbilarna kostar totalt 460 miljoner kronor. 

Det är tre typer av lastbilar som nu beställs. Från Volvo handlar det om 150 rullflakslastbilar 6×6, med option på ytterligare 150 fordon. Sammanlagt 60 flaklastbilar 4×4 med bakgavellyft, med option på ytterligare 60 likadana fordon. Därtill läggs åtta flaklastbilar 8×2 med kran. 

Från Scania köps 50 skåplastbilar 6×6, med option på ytterligare 50 stycken. Lastbilarna ska användas som underhållsfordon i logistikkedjan för samtliga förband. 

Dessutom köper armén in nya versioner av Stridsfordon 90. Leveranserna av de nya fordonen är planerade mellan 2023 och 2027. Stridsfordon 90 har varit i tjänst sedan 1993 och de nya fordonen är baserade på plattformen CV 90 A. Ordervärdet är på cirka 900 miljoner kronor. 

Den ena av de två nya varianterna kallas driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D. Vagnen ska ha möjlighet att ge avgörande stöd i de mekaniserade bataljonerna. Den ger bättre möjligheter till att genomföra reparationer och bogsera andra fordon. 

Den andra varianten är en pionjärpansarbandvagn som får förkortningen pipbv 90D. Den ska kunna genomföra fältarbeten i frontlinjen.
– Fordonets syfte är att öka förmågan att hindra fientliga styrkors rörlighet, uppger Försvarsmakten.