Han ska dra upp 40 år gamla konceptbilen i över 320 km/h

Nu ska den  40 år gamla konceptbilen Aston Martin Bulldog klara över 320 km/h. Bakom ratten: Aston Martins fabrikförare Darren Turner. 
– Jag hade hört talas om legenden om Bulldog jag tycker de är så coolt att få göra, säger Darren.

Mytomspunna konceptbilen Aston Martin Bulldog från 1980 är på väg ut på vägarna igen efter en mirakulös renovering. 
Under många år har den stått hos samlare som låtit den ikoniska bilen förfalla. Nu räddas bilen av sonen till Aston Martins tidigare vd. 
Det har tidigare talats om att bilen ska klara 381 km/h, men teamet bakom renoveringen vågar nu inte lova mer än 320 km/h. 

För 40 år sedan visade Aston Martin upp en konceptbil som fick bilvärlden att tappa hakan. Det interna kodnamnet var K901 efter robothunden i Doctor Who, men på bilsalongerna hetta bilen Bulldog. 

När Bulldog presenterades 1980 var den dubbelt så kraftfull som den snabbaste Ferrarin och kostade fem gånger så mycket som andra Aston Martin-bilar. 

Bilen hade en 5,3-liters V8-motor som var långt före sin tid med dubbla turboaggregat. Bulldog hade mycket futuristiska linjer som Aston Martins designer William Towns lång bakom. Enligt Aston skulle Bulldog klara 381 km/h, men på grund av att alla testbanor hade för kort raksträckor kördes den aldrig snabbare än 309 km/h, vilket också var en respektingivande hastighet på 80-talet. 

Bulldogen hölls hemlig till och med för många som arbetade på Aston Martin, och bilen var tänkt att ta Aston Martin förbi sina italienska rivaler. Men 1980-talets lågkonjunktur kom emellan.  Aston Martins legendariske vd Victor Gauntlett insåg att bilen inte skulle vara gångbar på marknaden och sålde den i stället till en saudisk prins för 130 000 pund. 

Bilen föll sedan i glömska i bilvärlden, men såldes mellan olika samlare som lät den känsliga superbilen förfalla. Fram tills helt nyligen då Victor Gauntletts son Richard fick nys om bilen och bestämde sig för att renovera upp bilen till nyskick för att hylla sin pappa som räddade Aston Martin från konkurs. 

Möjligheten att få renovera och sedan köra Bulldog kom sedan bilens nuvarande ägare, som bor i Los Angeles, valde Richard Gauntlett till projektledare för en renovering av bilen till nyskick. 

Med hjälp av gamla medlemmar för Bulldog-teamet togs en plan fram för att få bilen körduglig.

Aston Martin fabriksförare Darren Turner är den som ska dra upp bilen i över 320 km/h, 40 år efter att den visades. När bilen visades blev det aldrig möjligt att testa den i högre hastighet än 300 km/h. 

– Bilen är på god väg att återställas och den kommer att vara i gång igång i slutet av året. Jag är glad att Darren Turner som arbetat på Aston Martin i mer än 15 år och är en högpresterande utvecklingsförare är med i teamet. 

Och det är ingen överdrift att säga at även Darren Turner är förväntansfull. 

– Jag följde historien och tänkte att det skulle vara fantastiskt att vara med. När jag blev tillfrågad att köra behövde jag inte bli fundera två gånger!

Fakta Aston Martin Bulldog
Motor: V8 med dubbbelturbo på 5,3 liter. 
Effekt: 700 hk. 
Antal säten: 2. 
Längd: 4,7 m.
Höjd 1,1 m.

Köp din Aston Martin online

Senaste nytt