Grundat av svenskar – nu har batteribolaget Britishvolt gått i konkurs

Batteriföretaget Britishvolt har gått i konkurs. Startupen som grundades av svenskarna Lars Carlström (bilden ovan) och Orral Nadjari fick akut brist på pengar – och nu är kollapsen ett faktum

Samtliga 232 anställda på Britishvolt får sluta med omedelbar verkan. De fick veta nyheten om konkursen på ett möte under tisdagsmorgonen, uppger BBC. Företaget planerade att bygga en stor batterifabrik i Blyth i Northumberland i Storbritannien. Satsningen har hyllats som viktig för brittisk bilindustri och stöttats av Aston Martin och Lotus. Men det kom aldrig in några beställningar från de stora biltillverkarna och till slut tog pengarna slut för Britishvolt. 

Planen var att fabriken i Blyth skulle ha över 3000 anställda och att över fem miljarder kronor skulle investeras. Men när pengarna tog slut fanns det inga nya investerare som ville skjuta till pengar. Kraschen innebär att Storbritannien nu bara har en enda batterifabrik, som ligger intill Nissan-fabriken i Sunderland. 

– Det är galenskap, jag har erbjudit en mängd olika möjliga lösningar. Faller för döva öron. Det verkar, för mig, som ledningen vill att företaget ska gå i konkurs. Det är verkligen synd, säger en besviken aktieägare till BBC. Företaget hade bett den brittiska regeringen om att få 450 miljoner kronor i stöd i förskott, men det blev avslag då företaget inte levt upp till det de lovat. 

Britishvolt grundades av de två svenskarna Lars Carlström och Orral Nadjari. Carlström lämnade bolaget under 2020 sedan det uppdagats att han tidigare varit dömd för skattebrott i Sverige. Han var också inblandad i försöken att rädda Saab från konkurs under 2011. Orral Nadjari har uppmärksammats för en fängelsedom i Norge efter att ha tagits av polis när han kört 178 km/h. 

Britishvolt fick tidigare mycket stöd av Boris Johnson. Fler svenskar finns enligt Affärsvärlden bland ägarna, bland annat nätverket som försökte börsnotera  influencer-paret Joakim och Jonna Lundell.