Gigantisk Saab-fest – fansen tatuerar in loggan

Saab-älskarnas julafton närmar sig med stormsteg. Saab Car Museum Festival drar igång på Sveriges nationaldag, torsdagen den 6 juni i Trollhättan. Årets tema är Saab 9000 som firar 40 år. De verkligt inbitna fansen tatuerar in Saabs logotyp under festivalen. 

Då var det dags att fira Trollhättans rika bilhistoria. För att göra detta anordnar Saab Car Museum en festival som går av stapeln den 7 juni, men som smygstartar redan den 6 juni. Temat för festivalen är den ikoniska modellen Saab 9000, som firar 40 år och som välförtjänt tillägnats denna nostalgipräglade festhelg. Under fredagen kan de mest hängivna fansen tatuera in Saabs logotyp på kroppen på museet. Saab-festivalen ger oförglömliga minnen – bokstavligt talat.

Enligt undersökningar är Saab världens mest saknade bilmärke, och modellen Saab 9000 är en av märkets mest älskade modeller. Detta ska naturligtvis bäras fram genom en storslagen festival där personer som var med och utvecklade bilen och vid lansering, kommer att delta i seminarier.

När bilen presenterades år 1984 var den banbrytande på många sätt och den första helt nya modellen, sedan Saab 99:s debut år 1967. Bilen kom med en ny och modern tvärställd motor samt erbjöd väldigt stora utrymmen i förhållande till sin storlek, tack vare skicklig design.

Eftersom bilen utvecklades i samarbete med bildesignern Giorgetto Giugiaro delar den släktskap med modeller som Lancia Thema, Fiat Croma och Alfa Romeo 164. Bilen blev en dundersuccé med sin rymlighet, turbomotor på 175 hästkrafter och en toppfart på 220 km/h. Detta kulminerade i flertalet rekord på den amerikanska racerbanan Talladega i USA, av vilka flera står sig än i dag. Läs mer om Saab 9000 på Carup.  

Festivalen kickar igång med ett veteranbilsrally, anordnat av Svenska Saabklubben och Trestads veteranbilsklubb. Nationaldagen till ära heter sträckan på 90 km Nationaldagsslingan, med första start kl 10:00. Sedan bär det av mot utställningen “Gul bil” i Trollhättans konsthall som utforskar färg, design och produktion inom bilindustrin, i samarbete med Saab Car Museum.

Utställningen pågår hela helgen. För den som är på jakt efter extradelar arrangeras en reservdelsförsäljning under festivalen samt visningar av specialobjekt. Saab Car Museum har öppet och visar en jubileumsutställning av Saab 9000 med seminarier och bilmässa.

Under helgen kommer det även att delas ut priser framför museet i kategorierna: Erik Carlsson Award, Hans Jonsson Restoration Award, Saab Car Museum Award, Svenska Saabklubben Award, Saab Turbo Club of Sweden Award, Club Sonett Sweden Award och Saab Car Magazine Award. För att få tillgång till det fullständiga utbudet erbjuds ett festivalpass mot en kostnad på 400 kronor. Mer information om detta hittar du här.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester