Galna testet: Byter ut motoroljan mot diesel

Går det att köra en bilmotor med diesel som smörjmedel istället för motorolja? I det här annorlunda testet byts oljan ut mot diesel i motorn på en Ford med 4,6-liters V8 innan den startas upp. Resultatet har överraskat många. 

Yotubern Cleetus McFarlands har gjort sig känd för sina udda tester inom bilvärlden. Han har bland annat kört en civil tank med larvfötter genom drive-in-kön på McDonalds. Den här gången bestämde han sig för att se om en bil kan köras med diesel istället för motorolja. 

För att testa sin teori väljer han den amerikanska Ford Crown Victoria med en 4,6-liters V8-motor. Tidigare har han gjort samma försök med att använda bensin som smörjmedel. Det slutade med en explosion – men bilen kunde likväl köras 17 varv runt en bana. 

Varning för att vi nu spoilar, men dieselexperimentet gick betydligt bättre. Först visar Cleetus att diesel brinner betydligt sämre än bensin. Han gör det genom att hälla bensin i bagaget och tända på. Sedan visar han att dieseln knappt brinner när han försöker tända på den. 

När Forden rullar ut på banan med diesel i oljetråget gör det överraskande bra. Han passerar ganska omgående bensinbilens 17 varv. Först när Forden körts 37 varv ger motorn upp, och då kördes bilen ganska våldsamt. Cleetus hävdar att du förmodligen skulle kunna ta dig runt 80 km med diesel som smörjmedel o du var i en knipa utan motorolja. 

MEST LÄSTA

[wpp limit=5 range='last7days' order_by='views' thumbnail_width=120 thumbnail_height=120 stats_date=1 stats_date_format='j F Y, H:i' post_html='
  • {thumb}

    {text_title}


    {date}
  • ']

    Senaste nytt

    Tester