Galna ökningen: Mer än varannan ny bil är en SUV

SUV:ar slår alla tidigare rekord. Nu är mer än varannan såld bil i Europa en SUV. Den allra mest sålda ”stadsjeepen” i Europa är Tesla Model Y före Volkswagen T-Roc och Toyota Yaris Cross. 

För första gången någonsin har över tre miljoner SUV:ar sålts på ett halvår i Europa. Dessutom är nu 51 procent av alla nya bilar av den höga modellen med stora hjul. Bakom en stor del av ökningen finns Tesla Model Y som var den mest sålda SUV:en och ökade sin försäljning med 207 procent till 138 152 bilar, uppger Autonews

Den näst mest sålda SUV:en i Europa under första halvåret blev Volkswagen T-Roc med 104 465 bilar, före Toyota Yaris Cross med 96 849. Totalt sett ökade segmentet med 23 procent under första halvåret. Förutom Tesla Model Y, så ökar segmentet med små och kompakta SUV:ar mycket kraftigt. Till och med bland superbilarna är SUV:ar numera dominant, där BMW XM blev den mest registrerade modellen, före Lamborghini Urus. 

Tesla Model Y har blivit den verkliga folk-SUV:en i Europa.

SUV:arnas dominans har gått så långt att flera bilmärken överväger att lägga ner klassiska karosstyper som sedan och kombi. När Volkswagen Passat lanseras i en ny generation finns inte längre någon sedan. Volvo har slutat att sälja sina klassiska Cross Country-bilar i Sverige, nu är det bara SUV som gäller. I Storbritannien säljs inte kombimodellerna alls längre. Kanske går utvecklingen i hela Europa så långt att höga SUV:ar blir standardfordonet och att lägre smäckrare bilar försvinner.

Mest sålda SUV:arna i Europa inom olika segment:

Små: Volkswagen T-Roc 104 465
Kompakta: Volkswagen Tiguan 90 958
Mellanstora/stora: Skoda Kodiaq 43 512
Premium kompakta: Volvo XC40 60 381
Premium mellanstora: Tesla Model Y 138 152
Premium stora: BMW X5 20 944
Källa: Autonews/Dataforce

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester