Fräck Saab Sonett säljs: ”Väcker uppmärksamhet”

Byggd i endast 1868 exemplar och en av Saabs mest legendariska modeller. Saab Sonett II var Trollhättans svar på Volvo P1800 och har till och med beskrivits som en svensk Corvette. Nu säljs ett fräckt exemplar i den uppseendeväckande färgen Sonett Yellow.
– En vagn som väcker uppmärksamhet. Såväl utsida, som insida och teknik är i ett utförande, troget originalet från 1968 men nu uppdaterad och i ett fint och körklart skick, uppger Bilwebauctions

Redan 1956 försökte sig Saab på att tillverka en sportbil. Den första öppna Saab Sonett tillverkades av delar från Saab 93. Men trots en mycket lyckad design blev det bara sex exemplar, och bilen sattes aldrig i serieproduktion. 

Men Volvos framgångar med P1800 gjorde att ingenjörerna i Trollhättan vägrade att ge sig. De enorma framgångarna i rally sporrade Saab ytterligare, dessutom skrek importören i USA efter en sportbil. Till slut lyckades Saab få fram Sonett II som var ritad av flygplanskonstruktören Björn Andreasson och kom att tillverkas hos ASJ i Arlöv. 

Efter 25 handgjorda bilar startade serieproduktionen hösten 1966. I början hade bilen en tvåtaktsmotor från Saab Monte Carlo 850 som gav hela 60 hästkrafter. Efter drygt 250 bilar byttes motorn till V4. Efter 1970 byttes karossen ut nästan helt och modellen kallas för Saab Sonett III.

Nu finns chansen att komma över en ovanlig Saab Sonett II från 1968. Modellen är tillverkade i endast 1868 exemplar. En knallgul Sonett II i fint skick säljs hos Bilwebauctions. Bilen såldes ny till en biluthyrningsfirma i Göteborg 1968. För tio år sedan renoverades den av en Saab-entusiast och är idag i väldigt fint skick. Den har till och med fått priser och utmärkelser vid träffar med Sonett-klubben.

– En genuin GT-vagn för finsmakare hette det i marknadsföringen av Saab Sonett II 1968. Eller som det hette over there: ”This is Sweden’s idea of an expensive toy.” I den här krämgula kulören och i det fina originalutförandet, är det en härlig klassiker med både svensk motorhistorik och samlarstatus, uppger Bilwebauctions. Det bedömda värdet ligger på 160 000-180 000 kronor. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester