Första testet av Rolls-Royce elbil: Kan höra en knappnål falla

Rolls-Royce första elbil Spectre genomgår nu stenhårda kvalitetstester. Bilen har körts 200 000 mil och är snart klar för serieproduktion. Brittiska Top Gear har fått genomföra den allra första utomstående testkörningen av världens tystaste bil. 
– Det finns inte ens det minsta gnisslande, vibration eller vindbrus att gömma sig. I Spectre kan ljudet av en nål som faller på lammullsmattan skicka den annars milda Joerg [Rolls-Royce projektledare] in i en apoplexi, skriver Top Gear.

Rolls-Royce visade upp sin nya lyxbil Spectre i oktober 2022 och bilen har fortsatt att genomgå intensiv testning. Den har fått utstå köld- och vintertester i Sverige och utstå extrem värme på upp till 50 grader celsius i Sydafrika. Totalt har bilen rullat 200 000 mil. 

Elbilen har 580 hästkrafter och 900 Newtonmeter vridmoment. Det är tillräckligt för en acceleration på 4,4 sekunder upp till 100 km/h, men det är värdigheten och komforten som är Rollsens adelsmärke. Top Gear imponerades storligen av deras testtur i en prototyp. 

– Spectre kan vara den bästa lösningen på Storbritanniens potthålsepidemi, om än en ganska dyr sådan, konstaterar testaren-

Enligt Rolls-Royce är bilen bara till 65 procent klar, men Top Gear upplever den betydligt färdigare än så under sin 90 minuters provtur från Kapstaden, via Franschhoek-passet och genom naturreservatet Mont Rochelle. Bilen går så ljudlöst som bara en Rolls-Royce med elmotor kan göra och det går att höra en knappnål som faller på lammullsmattan. 

På den här nivån letar ägarna efter den fyrhjuliga motsvarigheten till utsikten från One57-takvåningen på Manhattan, Project Norse superyacht eller Gulfstream G650. Baserat på denna sorgligt korta introduktion är Spectre i en klass för sig just nu, blir slutomdömet. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester