Första testerna: Nya Dacia Duster får toppbetyg

Nya modellen Dacia Duster är här med tuffare design och större kaross, men även prislappen har växt till sig. Men bilen hyllas i första testerna och får 4,5 stjärnor av 5 möjliga av flera tidningar.
– Utan tvivel är detta den mest avancerade, bekväma och kompetenta Duster hittills, skriver Daily Mail.

Detta är den tredje versionen av Dacia Duster som länge varit flaggskeppet för det rumänska Renault-dotterbolaget. Den första modellen var lika stor som en Nissan Qashqai, men som de flesta bilarna har Duster växt med åren. Bilen har en storlek som passar de flesta familjer och priset lär landa på strax över 200 000 kronor, vilket är en ökning, men fortfarande billigare än konkurrenterna.

Hybridversionen av bilen har en 1,2-liters fyrcylindrig motor med en automatisk växellåda. Den nya versionen har även en Renault CMF-B-plattform som även används för Renault Clio och Captur. Bilen är även bredare och lägre än modellen som den nu ersätter. De svenska priserna för nya Duster är inte släppta ännu.

Autocar recension Dacia Duster

Autocar är Europas största motortidning och ger Dacia Duster 4,5 stjärnor av 5 möjliga. De hyllar framförallt bilens pris som sticker ut jämfört med konkurrenterna. 
– I slutet av dagen är den här bilen minst lika bra som en Hyundai Kona samtidigt som den kostar några tusen pund mindre. Och det är svårt att argumentera mot, skriver Autocar. 

Auto Express recension av Dacia Duster

Auto Express är en brittisk biltidning som hade sin första utgivning 1988. De ger Dacia Duster 4,5 stjärnor av 5 möjliga. De menar precis som tidigare recensent att priset är det bästa med bilen.
– Tack och lov förblir den senaste Dacia Duster trogen märkets principer, med ett starkt fokus på prisvärd bilism. Det kanske inte är den mest raffinerade eller lyxiga SUV som finns, men det finns en ärlighet i produkten som gör den lätt att njuta av, skriver tidningen. 

Thisismoney recension av Dacia Duster

Thisismoney är en brittisk finanstidning som också fått prova på Dacia Duster tredje generation. De ger inget betyg i sin recension men hyllar bilen överlag åt det positiva hållet.
– Utan tvivel är detta den mest avancerade, bekväma och kompetenta Duster hittills. Från utbudet av drivlinor som erbjuds till dess förbättrade hanteringsdynamik, interiörkvalitet, tysthet och stil, Dacias familje-SUV har tagit ett betydande steg för 2024, skriver Daily Mails ekonomisajt.

Top Gears recension av Dacia Duster

Top Gear är en av de stora brittiska drakarna inom motorjournalistik och har också testat Dacia Duster. De ger modellen 9 av 10 i betyg. De menar att Duster är en av bilvärldens riktiga fynd.
– Duster är lätt att använda och designad för verkligheten. Den är rymlig för sin storlek och full av finurlig förvaring. Prestandan är tillräcklig, körningen smidig och hanteringen intuitiv, skriver motortidningen. 

Blicks recension av Dacia Duster

Blick är en schweizisk tidning. De ger inte heller något betyg på modellen och sticker ut med sin recension då de menar att Duster inte längre är ett fynd prismässigt.
– När det gäller kompromisser kan ingen lura schweizarna. Detta gynnar lokala kunder med nya Duster: När vi köper en bil älskar vi både fyrhjulsdrift och automatisk växellåda. Båda är inte tillgängliga tillsammans i Duster, skriver tidningen.
LÄS MER: