Forskare: Bankörning gör dig lyckligare än träning på gym

Bankörning kan vara bättre än ett gympass för att förbättra ditt humör. 
Ny forskning visar att du blir 59 procent gladare efter att ha kört på bana jämfört med ett svettigt gym. Jämfört med konditionsträning blev förarna 116 procent gladare. 

Den som kört bil på bana vet att pulsen kan gå upp högre än efter ett svettigt löppass och att svetten kan lacka på kroppen. Efter bankörningen infinner sig ofta en lyckokänsla och särskilt gott humör. 

Nu har Abarth och Loughborough University i Storbritannien bevisat att bankörning är en bättre humörhöjare än ett pass på gymmet. I genomsnitt var den som kört på bana 59 procent gladare än den som tränat på gym. Jämfört med ett styrkepass var bankörarna fyra procent gladare. Konditionsträning utklassas helt av bankörning. Deltagarna var 116 procent gladare jämfört med den som kört bil på bana. 

– De preliminära uppgifterna indikerar att även om både ban- och gymaktiviteten hade positiva känslomässiga fördelar, i det här fallet, kom spänningen med bankörningen utan tvekan överst för att öka humöret hos deltagarna, säger doktor Dale Esliger lektor inom digital hälsa vid Loughborough University som ledde experimentet.