Förnyad Kia Rio kommer som mildhybrid

Nya designdetaljer, elektrifierad drivlina och ”storbilsteknik” med de senaste uppkopplade tjänsterna och assistanssystemen. Uppgraderade Kia Rio har förbättrats på en rad punkter för att stärka positionen i småbilssegmentet.

Fjärde generationen Kia Rio får en uppgradering efter sommaren. Förändringarna i designen ger ett förfinat och mer stilrent utseende. I fronten har ”tigernos”-grillen smalnats av och stötfångaren har blivit lägre och bredare. De nya LED-positionsljus/huvudstrålkastarna (GT Line) bidrar också till ett distinkt uttryck. Två nya exteriörfärger introduceras också med den uppgraderade modellen, Perennial Grey och Sporty Blue.
Invändigt har modellen fått en ny större 8,0 tums pekskärm och en högupplöst 4,2-tums digital skärm i förarens instrumentkluster.

Rio är den första Kia-modellen som drivs av en drivlina med mildhybrid 48V i kombination med bensinmotor. Den turboladdade 1,0-liters T-GDi-motorn får här sällskap av ett 48V litiumjonpolymerbatteri som ”förlänger” körningen med bensinmotorn i avstängt läge tack vare en smart startgeneratorenhet, Mild-Hybrid Starter-Generator. MHSG är ansluten med rem till motorns vevaxel och växlar sömlöst mellan motor- och generatorläget. Elkraftassistans under acceleration minskar motorbelastningen och därmed utsläppen. Under inbromsning växlar systemet till generatorläge och återvinner energin från vevaxeln för att ladda batteriet. Sammantaget reduceras koldioxidutsläppen med 10,7 procent (NEDC, kombinerad) för den mildhybridversion som tas in till Sverige; Kia Rio 1,0 T-GDi DCT GT Line 48V 120 hk.
Övriga modeller har 1,0 T-GDi 100 hk och fås med antingen sexväxlad manuell växellåda eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda, DCT.
Tre utrustningsnivåer erbjuds; Action, Advance och GT Line. De svenska priserna är ännu inte fastställda.

Kia Rio kommer med hög utrustningsgrad som standard som motsvarar nivån i större och dyrare bilar. Det uppgraderade telematiksystemet UVO Connect Phase II (GT Line) ger föraren tillgång till en rad ombordstjänster såsom aktuell trafikinformation, väderprognoser, intressanta platser (POI), bränslepriser och information om parkeringsmöjligheter – inklusive pris, plats och tillgänglighet. Via UVO-appen kan ägaren aktivera en rad funktioner och funktioner på distans, exempelvis skicka vägbeskrivningar till sin bil före en resa, lokalisera var bilen finns och status/diagnostik om den.

Bland förarassistanssystemen finns bland annat aktivt filkörningssystem (FCA) med fotgängar- och cyklistigenkänning, fihållningsassistans (LKA), trötthetsvarnare (DAW), och även den nya avancerade funktionen dödavinkelassistans, Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), som varnar men även korrigerar styrningen och bromsar bilen för att förhindra en olycka.

Uppdaterade Kia Rio lanseras i Europa under det tredje kvartalet 2020, med märkets unika 7-åriga nybilsgaranti från fabrik.