Legendariska BBS-fälgarna går i konkurs – knäcktes av coronakrisen

Anrika fälgtillverkaren BBS har gått i konkurs. 
Företaget bakom många ikoniska fälgmodeller knäcktes av coronakrisen. Företaget har bland annat gjort fälgar till Volvo, BMW och Porsche. 
Konkursförvaltaren kämpar nu för att rädda företaget.

En Volvo 850 T5 med BBS-fälgar
Många svenskar har uppgraderat sina Volvobilar med BBS-fälgar.

BBS har en lång historia och ligger bakom rader av klassiska fälgmodeller till olika bilmodeller, bland annat Porsche och BMW. BBS grundades 1970 i en liten tysk by som heter Schiltach. 

De två byborna Heinrich Baumgartner och Klaus Brand skapade ett världsberömt varumärke. BBS revolutionerade bilsporten 1972 när de kom med ett tredelat tävlingshjul. Sedan dess har många bilmodeller fått extra glans genom företagets fälgar. BBS RS-fälgen som kom på 80-talet blev en världshit. 

Förutom eftermarknadsfälgar levererade BBS fälgar som monterades från fabrik till bland annat Volvo, BMW och Porsche. Bland annat gjordes Eudora- och Nebula-fälgarna till Volvo av BBS. 

På 1990-talet använde alla de största racingstallen BBS fälgar iFormel 1, Indy Car-serien, DTM och ADAC World Championship. Bland annat vann Michael Schumacher sin andra världsmästartitel i Benetton Renault med BBS-fälgar på bilen. Men konkurrensen hårdnade och andra märken rom Ronal, ATS och OZ lyckades ta marknadsandelar från bolaget. 

Det började gå allt sämre för BBS och redan 2007 gick företaget omkull och såldes. 2011 uppstod nya problem, men BBS återuppstod och räddades. Men nu ser det riktigt illa ut och företaget ansöker om konkurs efter att ha tagit stryk i coronakrisen. Den tyska konkursförvaltaren hoppas dock kunna rädda den klassiska fälgtillverkaren igen. 

– Vi måste göra ett omfattande omstruktureringsarbete för att återgå till lönsamhet. Vi har en tid av förändring framför oss, säger advokat Thomas Oberle i ett uttalande. 

Miljontals bilentusiaster runt om i världen och 1200 tyskar som  i dag arbetar på BBS Kraftfahrzeugtechnik AG  håller tummarna för att advokaten ska lyckas. 

Köp din fälgar online

Senaste nytt