Förbudet som får dödstalen i trafiken att rasa

Rattsurfning kan ge indraget körkort. Sverige tittar på den stenhårda italienska modellen som räddar många liv i trafiken. 
– Det är en intressant modell som vi absolut borde titta närmare på, säger Jacob Sidenvall på bilistorganisationen M Sverige.

Italiensk polis kan rycka körkortet från rattsurfare. Den nya lagen har gjort så att dödstalen i trafiken störtdyker. Hela 20 procent färre människor har fått sätta livet till. 
– I Italien har man en annan bilkultur och ett annat upplägg. Där gäller det här mellan en vecka och en månad. Medan vi i Sverige har indraget körkort från en månad till tre år och det är dessutom ett tyngre verktyg här, säger Jacob Sidenvall.

Tidigare hade Italien ett av de högsta dödstalen i västeuropa. Över fem döda per 100 000 invånare, jämfört med de skandinaviska länderna där det bara är strax över två döda. 
– Om vi skulle ta över det här så bör vi hitta en svensk modell. Den är för italienska förhållanden, men det är såklart intressant att följa, säger Jacob Sidenvall.

I Italien har 17 000 körkort dragits in sedan den nya lagen kom vid årsskiftet. Dödsolyckorna har minskat med 20 procent.

Sverige var sist ut i Europa med att lagstifta mot rattsurfning. Men från början var det ett mycket trubbigt verktyg.
– Men först stod det i lagen att man inte fick använda telefonen om det påverkar körningen menligt. Men det var svårt att bevisa vid en rättegång, därför skrevs lagen om, säger trafikpolisen Anders Schääf.

Nu har lagen mot rattsurfning i Sverige skärpts.
– I dag ligger böterna på 1500 kronor. Man får inte ens hålla i mobilen när man kör. Den ska ligga bredvid. Tala i telefon får du däremot göra, men den ska vara inkopplad, säger Anders Schääf.

Han och många trafikpoliser tycker ändå att böterna är för trubbiga. Man tittar på Norge och menar att det är ett bra exempel.
– I Norge införde man lagen tidigare än i Sverige. Där började man med böter på 1500 kronor. Men det fick inget utfall och då höjdes det till 3000 kronor. Men i dag är det på hela 10 000 kronor om man är rattsurfare, säger Anders Schääf.

Mobilanvändandet i trafiken är ett stort säkerhetsproblem. Polisen gör numera många kontroller för att ta fast dem som slarvar. 
– Vi gjorde en undersökning och lågt räknat använde fem procent av alla bilister telefonen på något sätt medan de körde, säger Jacob Sidenvall. 

Många bilförare kan inte låta bli telefonen medan de kör. Det är en fara för dem och alla andra trafikanter.
– Mobilanvändandet är ett samhällsfenomen som är svårt att komma åt. Enligt en amerikansk undersökning tittar många människor på telefonen var femte minut. Det blir ett problem i trafiken, säger Jacob Sidenvall. 

Det är svårt att hitta någon som vill kapa det italienska systemet med indraget körkort rakt av. Men både M Sverige och Polisen vill skärpa straffen för rattsurf ännu mer. 
– Blir det inte bättring med mobilsurfandet så måste vi hitta alternativa åtgärder, säger Jacob Sidenvall. 
LÄS MER: