Ferrari bekräftar ny elbil: ”Tesla var en väckarklocka”

Ferrari bekräftar nu att de kommer med sin första elbil 2025. Och Ferraris högsta chef hyllar Tesla för att Elon Musk i snabb takt förändrat bilindustrin. 
– Tesla var en väckarklocka. Förr hände saker för långsamt, säger Benedetto Vigna, vd för Ferrari.

Rolls-Royce har redan inlett övergången till elbilar, och nu bekräftar även Ferrari att den första elbilen är på väg. Kanske blir det något i hästväg då Ferrari redan ansökt om patent på motorljud för elbilar och raketmotorer. 

– Ja, vi är helt på väg att presentera vår första helelektriska Ferrari 2025. Det betyder att den kommer ut på marknaden året efter, säger Benedetto Vigna, vd för Ferrari sedan 17 månader tillbaka, i en intervju med Bloomberg

Men hade det inte varit för Tesla och Elon Musk hade det knappast kommit någon elbil från Ferrari. Superbilstillverkaren hyllar nu Elon Musk för att han startat en omvandling av en industri som länge rörde sig långsamt i sin utveckling. 

– Det stora bidraget som Tesla har gjort till bilindustrin? Det var en väckarklocka. Förr hände saker för långsamt. Tesla skakade om branschen och accelererade processer och beslut. De var snabbare och smidigare, säger Vigna. 

Trots att Teslas snabbaste Plaid-modeller idag är snabbare än Ferraris bilar i acceleration anser inte Vigna att de är någon konkurrent. 
– För mig är det en funktionell bil. Det är meningen att den ska gå från en punkt till en annan. Det finns funktionella bilar som har som mål att flytta människor från punkt A till punkt B och släpper ut noll koldioxid. Du bryr dig inte om dess varumärke; det som verkligen betyder något är att det rör dig. Separat finns det känslomässiga bilar som ger dig en unik körupplevelse, som Ferraris.

Enligt Benedetto Vigna ska Ferraris elbilar skilja ut sig genom att de ger just en unik körupplevelse, och de ska ge kunderna samma spänning som en förbränningsmotor. När bilen kommer 2025 får vi svaret. Fram tills dess kan Ferrari ägna sig åt att sälja nya SUV:en Purosangue med V12-motor, för enligt vd:n är orderboken fylld långt in på 2024.

Tesla Plaid kör ifrån Ferrari SF90, åtminstone rakt fram.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester