Fartkameror tog 30 000 fortkörare – på en vecka

På bara en vecka tog fartkameror i Honolulu fast fler fortkörare än hela Hawaii hade under ett helt år. Men rättsväsendet klarar inte av den enorma mängden fortkörare. Därför utfärdas bara varningar.

Sedan fartkamerorna togs i drift i Honolulu på Hawaii den 1 mars har de fångat över 30 000 fortkörare varje vecka. Det är fler än antalet böter som staden utfärdade totalt under hela 2024. För tillfället får förare som kör för fort en varning, men det kan snart bli ändring på det.

Ed Sniffen, chef för Hawaiis transportdepartement, förklarade för KHON2 News att kamerorna riktar in sig på förare som kör mer än 18 km/h över hastighetsgränsen.
– Vi skickar ut varningar till dem som kör för fort, men om vi hade sänkt gränsen till cirka 8 eller 11 km/h över gränsen skulle vi nästan kunna dubbla antalet, säger han.

Trots det stora antalet fortkörare, har systemet mött motstånd – särskilt från rättsväsendet. Det ursprungliga målet var att börja utfärda böter den 1 maj, men den stora mängden överträdelser har fått myndigheterna att omvärdera.

Enligt Sniffen riskerar bötesutdelningarna att överbelasta de lokala domstolarna.
– Vi kommer troligen att förlänga varningsperioden fram till oktober. Detta ger allmänheten mer tid att anpassa sig och gör det möjligt för rättsväsendet att förbereda sig på att hantera den stora mängden ärenden, säger han.

Samtidigt har lokalbefolkningen reagerat på systemet. En av dem är Cathy Ehia, som tycker att böterna är för höga, särskilt för mindre hastighetsöverträdelser.
– Det är lite för högt, eftersom alla gör det, säger hon och påpekar att hon förstår att säkerhet är i fokus. Men att få en böter på 250 dollar (cirka 2500 kronor) för att köra bara 8 km/h över gränsen känns orimligt.

Hastighetsöverträdelser till nästan hälften av alla dödsolyckor på Hawaiis motorvägar under förra året. Trots detta är de nya fartkamerorna inte är placerade på motorvägar utan vid vanliga vägkorsningar, vilket har lett till frustration bland pendlare. Medan varningarna fortfarande gäller, återstår frågan om de kommer att kunna stoppa fortkörningen på längre sikt, eller om det bara handlar om en tillfällig lösning. För tillfället har myndigheterna inte kapacitet att hantera den stora mängden böter om varningssystemet tas bort.
LÄS MER: