Får första tvätten sedan 1978 – se Cadillacen som gått 33 mil

Cadillacen har inte körts sedan 1978 och bara gått 33 mil sedan ny. Till slut bestämde sig ägaren för att tvätta bilen för första gången någonsin. 
– Det har stått i en lada och lämnats orörd. Den har djuranprepp som jag aldrig sett, säger Larry Kosilla på Ammo NYC. 

Cadillac Eldorado är en riktigt klassisk modell som tillverkades från 1952 ända fram till 2002. Just det här exemplaret är från 1978 och har otroligt nog bara gått 33 mil sedan bilen var ny 1978. Och på alla år har ägaren inte tvättat bilen. Men nu är det dags och då gick uppdraget till proffsen på Ammo NYC. 

Trots att bilen sägs ha förvarats i en lada måste den ha lagrats under torra och fina förhållanden, för den är relativt välbehållen och rostfri, om än ganska smutsig. Läderklädseln har vittrat sönder en del, men verkar klart räddningsbar. 

Värre är det med motorutrymmet. V8:an på 8,2 liter och 180 hästkrafter verkar ha varit bostad åt en katt under ganska många år. Katten har uträttat sina behov i motorn och efter alla år har urinen oxiderat motorn och lämnat en otroligt unken lukt efter sig. Men rekondproffsen på Ammo NYC verkar klara även den utmaningen med hjälpa av enzymrengöringsmedel.

– Det finns koncentrerade områden oxidation som inte är normala. Det som gör katturin så irriterande är att det kan släppas ut på ovanliga platser. Det faktum att deras urin är runt sex på ph-skalan jämfört med en hunds sju ph-nivåer är ett recept för illaluktande oxidation, inte bra för bilkarosser av metall, säger Larry Kosilla. 

Interiören blir som ny med hjälp av tygrengöringsmedel och ångtvättare. På så vis kommer smutsen upp till ytan och kan sedan sugas upp medelst ångdammsugare. Vinyltaket är en svår utmaning för rekondteamet. Det var modernt på 60- och 70-talet då biltillverkare ville skapa en illusion av cabriolet. Porerna i taket är riktigt smutsiga, men med mirakelmedlet Titan 12 och en medelstyv borste återfår taket en stor del av sin forna glans. 

Lacken visar sig vara i dåligt skick trots att bilen knappt körts. Ett problem är att någon försökt ta bort trädsaft som hamnat på lacken med något vasst föremål som orsakat repor. Men med hjälp av polering får Larry Kosilla lacken att se ut som ny, eller bättre, igen. 

Slutresultatet måste sägas vara fantastiskt och Cadillacen blir som ny igen när Larry Kosilla är klar med bilen. Nu är lyxbilen med 8,2-liters V8 som bara gått 33 mil till salu, och om bara motorn går att få ordning på har den nya ägaren en fantastisk bil att se fram emot. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester