Fabriksny Lamborghini säljs – har gått 24,9 mil sedan 1990

En Lamborghini Countach 25th Anniversary Edition i fabriksnytt skick har dykt upp till salu på auktion. Superbilen som såldes ny 1990 har körts 24,9 mil sedan den rullade ut från fabriken för 33 år sedan. Bilen är i helt perfekt skick och är som en tidskapsel från 1990. 

Minns du 1990? Det var året då Öst- och Västtyskland återförenades. Vi oroade oss mer över ozonhålen över Nordpolen än klimateffekten. Under året invaderade Saddams Husseins Irak Kuwait. En betydligt mer positiv nyhet var att Nelson Mandela frigavs i Sydafrika och Michail Gorbatjov fick Nobels fredspris. Här hemma valdes Ingvar Carlsson till statsminister och Vasaloppet ställdes in på grund av snöbrist. 

Den 5 februari 1990 köpte en läkare i Detroit en ny Lamborghini Countach 25th Anniversary Edition som hade tillverkats i fabriken i Sant’Agata Bologenese i augusti 1989. När bilen kördes hem från åteförsäljaren hade den gått 13,8 mil, ungefär det som går åt när Lamborghini testar en ny bil. Nu, ganska exakt 33 år senare har bilen bara rullat 24,9 mil. Nu finns en unik möjlighet att köpa  jubileumsmodellen av Countach i fabriksnytt skick på RM Sotheby’s auktion.

Countach 25th Anniversary Edition togs fram för att fira Lamborghinis 25-årsjubileum 1988. Karossen ändrades av Horacio Pagani om på den tiden var chefsingenjör för Lamborghinis nya kompositdivision. Det sägs att det var projektet med Countach som fick honom att starta sitt eget bilmärke. 

Pagani höjde fronten på bilen och ändrade luftintag, dessutom fick bilen bredare hjul än den vanliga 5000 QV. Interiört så fick jubileumsmodellen en modernare ratt och stolar vars ryggar kunde eljusteras. Prestandan hos jubileumsmodellen är densamma: 0-100 km/h på 4,7 sekunder och en toppfart på 295 km/h. 

Den aktuella bilen som nu säljs är fortfarande helt i nyskick efter bara ha körts 24,9 mil på 33 år. Bilen har samma Pirelli P Zero-däck som monterades på fabriken, den som planerar att lägga mil på Countachen lär behöva nytt gummi. Men den här unika bilen passar nog bättre som utställningsföremål. 

Köpebrevet från den 5 februari 1990 finns bevarat och visar att bilen köptes ny av en läkare i Detroit för 275 000 dollar. Han sålde tillbaka bilen 2007 till återförsäljaren efter att endast ha kört 1,3 mil fram på 17 år. Sedan har bilen stått i en bilsamling och bara rullat några få mil för att hållas i gång. Allt är som nytt inklusive V12-motorn på 5,2 liter och 420 hästkrafter. 

RM Sotheby’s räknar med att bilen går för mellan åtta och 10,5 miljoner kronor. Nypriset 1990 motsvarar 6,5 miljoner kronor i dagens penningvärde, så värdestegringen har trots allt inte varit så stor. Men sannolikt kan det vara en bra investering för köparen, då det knappast finns någon annan Countach som körts mindre.