Fabriksny Folkvagnsbubbla från 1964 säljs – så dyr är den

Det här är absolut sista chansen att köpa en fabriksny Volkswagen Bubbla. Bilen har endast gått 3 km sedan den rullade ut från fabriken i Wolfsburg 1964. Orsaken till att den aldrig körts är mycket udda: Köparen ilsknade till på Volkswagens beslut att göra större rutor på modellen. Nu säljs bilen för mångmiljonbelopp. 

På något sätt finns det bilar som lyckas överleva utan att någonsin bli körda. Förra året såldes en Saab 96 V4 i Sverige som stått gömd i ett uthus sedan den levererades. Nu visar det sig att en lika ny Bubbla finns i Portland, Oregon, USA. Rudy Zvarich köpte bilen ny den 13 juli 1964. Men vad han inte förstått när han beställde den var att Volkswagen uppdaterat designen på sin storsäljare och bland annat gjort rutorna större. 

Rudy köpte bilen för 1757 dollar, men blev så arg över faceliften att han bestämde sig för att ställa undan bilen, då han uppenbarligen skämdes för Bubblans nya design. Han körde hem bilen utan registreringsskyltar och utan att navkapslar vindrutetorkare och backspeglar monterats av handlaren. De ligger fortfarande kvar i originalförpackningarna från Wolfsburg. Istället köpte han en ett år äldre Folkvagn och valde att konservera den nya bilen.

Först ställde han in bilen i ett lånat garage hos sin granne, sedan byggde han ett eget garage till bilen. För att skydda den staplade han rader av skräp runt om bilen. En av brorsönerna hade en gång repat bilen när han lekte i garaget, det kan ha spelat in i beslutet. 

Trots repan fick brorsönerna ärva bilen när Rudi dog 2014. Och det var inget dåligt arv de fick. Bilen bjuds idag ut för 290 000 dollar, långt över tre miljoner kronor. Om den är värd sina pengar har vi inga synpunkter på, bilen är i alla fall den minst körda Bubblan av 21 miljoner producerade. Den har dock varit till salu ett tag nu.

För pengarna får köparen en fabriksny Volkswagen från 1964 med fyrcylindrig boxermotor på 40 hästkrafter och 87 Newtonmeter i vridmoment. Bilen var ganska bensinsnål för sin tid: 0,88 liter per mil. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester