Midsommarhelgen är en av årets värsta trafikhelger. Under midsommarhelgen beräknas 20 000 svenskar köra rattfulla – per dygn. Nu varnar experten för sju vanliga misstag som gör att riskerar att köra rattfull.
– Det finns många myter om alkohol som gör att folk gör ödesdigra misstag, säger Hunter Abbott, vd för Alcosense.
Midsommar är inte bara en glädjens högtid. Både trafikolyckor och rattfylleri ökar kraftigt. Alkoholexperten Hunter Abbott vid Alcosense Laboratories som tillverkar alkomätare varnar för att köra bil för lättvindigt. Han beräknar att 20 000 svenskar kommer att köra rattfulla varje dygn i helgen, något som kan få ödesdigra konsekvenser både för förare och omgivning.
– Vi vet sedan tidigare att det varje dygn befinner sig cirka 12 500 rattfulla förare på svenska vägar enligt siffror från Trafikverket. Trafiken ökar med cirka 50 procent jämfört med ett vanligt dygn och fler dricker alkohol. Därför är det sannolikt att det under midsommarhelgen befinner sig närmare 20 000 rattfulla förare per dygn, säger Hunter Abbott.
TABELLEN AVSLÖJAR: SÅ LÄNGE ÄR DU RATTFULL DAGEN EFTER
Många tror att de kan köra fast de har alkohol i blodet. Det sprids många myter runt alkohol som gör att många gör ödesdigra misstag när de väljer att att ta bilen. Hunter Abbott vill nu varna för sju vanliga missar som gör att du riskerar att köra bil med alkohol i blodet.
1. Tänker att Sveriges gräns för rattfylleri är inte “noll”
– Sveriges gräns på 0,2 promille alkohol i blodet (0,10 mg/L i utandningsluften) är så praktiskt nära noll som du kan komma, därför kan all alkohol i ditt system äventyra ditt liv och körkort. De flesta förare tar inte en drink och kör efteråt, men nästa morgon efter några drinkar kan du köra rattfull utan att veta om det. Statistik visar att ungefär en tredjedel av dem som åker fast för rattfylleri gör det på morgonen eller tidigt på eftermiddagen dagen efter att de druckit. Se till att du är utvilad nästa dag – och att all alkohol har lämnat kroppen, säger Hunter Abbott, rattfylleriexpert och vd på Alcosense Laboratories.
2. Tänker att du mår bra, därför är det okej att köra
– Det är morgonen efter en fantastisk fest och du mår förvånansvärt bra. Observera! Baksmällan börjar när din kropp har rensat nästan all alkohol från ditt blodomlopp. Om du vaknar morgonen därpå och mår bra kan det bero på att du fortfarande har alkohol i kroppen. Enligt Widmarks formel kommer t.ex. en man på 85 kg som dricker fem öl och fem shots mellan kl. 18.00 och midnatt fortfarande att ha 0,1 promille alkohol i blodet kl. 14.00 nästa dag.
3. Tror att sömn gör att alkoholen försvinner snabbare
– Många människor tror att en natts sömn är som att trycka på resetknappen och att kroppen på ett magiskt sätt har gjort sig av med alkoholen från blodet. Oavsett om du är vaken eller sover tar det lika lång tid för kroppen att bearbeta alkohol. Med en så låg gräns som i Sverige är det lätt att vakna upp dagen efter och fortfarande vara över gränsen för rattfylleri.
4. Tror att mat gör att alkoholen försvinner fortare
– Även om du inte blir lika onykter kan det leda till att alkoholen stannar längre. Att dricka med mat i magen innebär att det tar längre tid för alkoholen att nå blodomloppet. Det innebär att du får en lägre maximal alkoholhalt, det vill säga du känner dig mindre berusad än om du dricker på tom mage. Det tar dock längre tid för alkoholen att lämna blodomloppet eftersom alkoholen absorberas långsammare. Maten fungerar som en flaskhals. Det kan ta upp till 30 procent längre tid att göra sig av med samma mängd alkohol på full mage jämfört med på tom mage, vilket innebär att du kanske är “nyktrare” på kvällen, men det är lättare att ha spår av alkohol kvar i kroppen nästa dag.
5. En naiv övertro på den egna körförmågan efter midsommarfirandet:
– Lite alkohol i blodet kan få dig att känna dig mer säker på din förmåga att köra bil, särskilt morgonen efter. En alkoholnivå på 0,1 promille (hälften av den svenska gränsen) gör att du löper 37 % större risk att bli inblandad i en dödsolycka. Misstolka inte självförtroende för nykterhet.
6. Chansar för att du “var tvungen” att göra något
– Många människor chansar att köra för att de “var tvungna att göra x”, på grund av ett åtagande de gjort gentemot vänner, arbete eller familj. Förplanera istället din transport och dina aktiviteter dagen efter utifrån hur mycket du drack kvällen innan. Det kan vara frestande att köra barnen till träningen eller vännerna dagen efter midsommar. Men att chansa och köra bil dagen efter att du druckit alkohol kan få förödande konsekvenser.
7. Använder inte den teknik som finns tillgänglig
– Att försöka avgöra när du är fri från alkohol är nästan omöjligt, det finns helt enkelt för många variabler. Du kan undvika de potentiellt dödliga gissningarna genom att investera i en bra, pålitlig alkomätare och ge dig själv verktygen för att avgöra när du är fri från alkohol dagen efter. En alkomätare av god kvalitet är inte billig, men å andra sidan bara en bråkdel av kostnaden att förlora körkortet.
TABELLEN AVSLÖJAR: SÅ LÄNGE ÄR DU RATTFULL DAGEN EFTER
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter