SMHI varnar för snökaos i trafiken med upp till tre decimeter snö på måndag. Här är de fem största missarna i halt vinterväglag. Trafikläraren ger oss en lista som kan rädda liv.
Halkan och snön är redan här. Och nu har SMHI utfärdat en snövarning för stora delar av Sverige. På många håll kan det komma ett par decimeter snö. I västra Svealand varnar SMHI för att det kan komma uppemot 30 cm under måndagsdygnet. Trafikverket uppmanar de som inte måste ge sig ut i trafiken att stanna hemma. Och ska du ut och köra gäller det att vara försiktig.
– Ska du ut och köra när det är halt ska man sänka hastigheten. Allt har att göra med om man tar det lugnt när man kör. Ha inte för bråttom och se till att du tar god tid på dig för din resa, säger Maria Stenman, ordförande för Sveriges Trafikutbildares Riksförbund..
När vintern kommer förändras trafiken dramatiskt. Men det beror också mycket på var i landet du har växt upp och var du bor.
– Erfarenhet av vinterväglag spelar stor roll. Om man är uppväxt eller bor i Norrlands inland då är man mer vann vid detta.
Söder om Hallandsås och upp längs västkusten har man få snödagar per år. Då är erfarenheten av vinterväglag mindre.
– Men om man inte är lika van, då gäller det att vara ännu mer försiktig när det kommer snö.
I torrt väglag brukar man prata om treskundersregeln i trafiken. Då ska du tänka på att ha så lång tid till framförvarande för att kunna hinna bromsa om det händer något.
– Men är det halt ute måste du tänka på att det kan bli mer. Det finns inget exakt i trafiken som säger att du ska ha sex sekunder på vintern, det beror på hur väglaget ser ut.
Här är de fem största misstagen vi gör i vintertrafiken:
För hög hastighet:
Många bilister fortsätter att köra lika fort på vintern som under sommaren. Det är en vanlig anledning till avåkningar och olyckor. Sänk hastigheten till den nivå som känns trygg.
Dålig planering:
Är det halt måste du vara mer förutseende, håll hela tiden uppsikt mot framförvarande, ge tecken i tid och var mer uppmärksam.
Dåliga däck:
Många bilister sparar in på däcken och väntar kanske något år längre innan de byter till nya vinterdäck. Men det är dåligt för säkerheten.
Dåligt avstånd till framförvarande:
Se till att du har goda marginaler till bilarna framför dig, det är viktigt att kunna stanna i tid. Vissa är också mer drabbade av nedisning. Då kan sikten vara begränsad.
– På sommaren pratar man om tresekundersregeln, men på vintern måste man tänka längre, säger Maria Stenman, ordförande för Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.
Har för små marginaler:
Låt resan få ta tid: Försök att starta resan tidigare och låta den ta längre tid än den skulle ha gjort på sommaren.
Källa: Maria Stenman, STR.
Stora bilden ovan: Unsplash
LÄS MER:
Andreas Jemn är journalist och författare.