Snökaos igen – byter vi däck för tidigt?

För andra gången på bara några veckor väntas nytt snökaos i södra och mellersta Sverige. Meteorologer utfärdar nya varningar och avråder folk från att ge sig ut på sommardäcken.
– Ett dussintal bilister kom tillbaka för att byta däck förra veckan, säger däckchefen Johan Winberg i Jönköping.

Aprilvädret slår till igen. SMHI utfärdade under torsdagsmorgonen nya varningar för snö och halka i mellersta Svealand och Götaland. I sviterna av månadsskiftets snökaos, som fick infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) att kalla till krismöte, är det många som tagit ut segern i förskott och dragit på sommardäcken. Nu är det risk för nya köer och olyckor längs de svenska vägarna och allmänheten uppmanas att hålla sig borta från vägarna om möjligt. 

Men vad säger däckverkstäderna själva? Hur bör man agera på smidigast möjliga sätt för att ta sig igenom den mest luriga perioden på året? Byter vi däcken för tidigt? Carup har talat med Holmgrens Bil, ett stenkast från E4:an i Jönköping. 

– Det är jättesvårt att säga, jag själv bytte förra veckan men det skiljer sig naturligtvis i vårt avlånga land med väldigt varierande väder. Man borde ändra tillbaka till sista april som det var förut, så att folk slipper chansa, säger Johan Winberg, ansvarig för däckavdelningen på Holmgrens Bil i Jönköping. 

Lagen säger att man måste använda vinterdäck 1 december till den 31 mars om det råder vinterväglag. Dubbdäcken får man bara använda fram till den 15 april, annars riskerar man böter. 
– Det är svårt att planera för folk eftersom det blir stressigt att hinna få det gjort den 15:e, det ställer till det logistiskt både för oss och för kunderna. Vi är fullbokade nu fram till tisdag och arbetar så fort vi kan för att hinna med den här perioden, säger Johan Winberg. 

Händer det att folk byter tillbaka?
– Jo, det händer. Ett dussintal kom tillbaka för ett par veckor sedan. April är väldigt lurigt. Nu när det är så pass kallt ute, runt nollan, så är det ju betydligt bättre grepp med vinterdäck dessutom, eftersom gummiblandningen inte stelnar. Europeiska däck är det många som kör, det är godkända vinterdäck och eventuellt lite mindre farliga på sommaren än de nordiska. Men det borde ställas högre krav, vinterdäck på sommaren kan vara ganska farliga, säger Johan Winberg. 

Strax norr om Örebro och i området runt Vättern och vidare ner över Småland kommer nattens gula varning att ligga kvar med risk för snöfall på cirka 10 centimeter och det kommer att vara fortsatt låga temperaturer ett tag framöver.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester