Experten rasar: ”Tullen måste få rätt att stoppa stöldligorna”

Här är bilarna som stjäls oftast av biltjuvarna. 
Tullen är chanslös mot ligorna och får inte ens ingripa.
– Det är fortfarande möjligt för kriminella att frakta ut reservdelar eller hela bilar med lastbil från Sverige samtidigt som tullen saknar mandat att stoppa dem, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Bilstölderna ligger kvar på en hög nivå trots covid-19.  Många bedömare förutspådde att bilstölderna skulle minska under covid-19, men statistiken visar att de är på samma nivå som 2019. De flesta bilar som stjäls förs utomlands av internationella stöldligor, enligt Trygg-Hansa.

Volvo är det mest stöldbegärliga bilmärket med 651 efterlysta bilar, vilket motsvarar 18,9% av alla stulna bilar. På andra och tredje plats kommer Volkswagen med 388 stulna bilar (11,2%) respektive Audi med 322 stycken (9,3%).

– Att Volvo toppar listan beror inte enbart på att Volvo är ett populärt bilmärke i Sverige. De välorganiserade internationella brottsnätverken vet att det är Sverige de ska söka sig till när de får beställningar av Volvobilar, säger Stefan Brala.

Under det första halvåret 2020 stals totalt 3 434 personbilar i Sverige, vilket är i nivå med första halvåret 2019 då totalt 3 461 personbilar stals. En majoritet av stölderna sker i storstadsregionerna.

Trygg-Hansas motorexpert uppmanar nu regeringen att göra verklighet av förslaget om utökade befogenheter för tullen.

– Många förväntade sig att bilstölderna, i likhet med bostadsinbrotten, skulle minska under pandemin. Men stöldligorna som fokuserar på bilstölder har inte slagit av på takten och det är därför hög tid att regeringen utökar tullens befogenheter nu. Det är fortfarande möjligt för kriminella att frakta ut reservdelar eller hela bilar med lastbil från Sverige samtidigt som tullen saknar mandat att stoppa dem, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.

Mellan 70 och 90 procent av de stulna bilarna och reservdelarna förs utomlands av internationella stöldligor, enligt en rapport från Trygghetskommissionen.

Stölderna är enligt rapporten en del av sofistikerad och välorganiserad brottslighet, ofta är det rena beställningsjobb. Stulna bilarna fraktas ofta ur landet via lastbilstransporter, framför ögonen på tullen som inte har befogenhet att ingripa. Den höga andelen stulna bilarna som förs utomlands beror, enligt Trygg-Hansa, till stor del på att det inte ingår i Tullverkets uppdrag att leta efter stöldgods som är på väg att lämna Sverige. 

Om tullen ändå hittar stöldgods på väg ut ur landet har de inte rätt att beslagta godset eller gripa misstänkta personer, utan kan enbart tillkalla polis. 

– Frågan om att beslagta och stoppa misstänkt stöldgods kvarstår, vilket riksdagen i nyligen uppmanade regeringen att se över. Tullen behöver få ökade befogenheter och resurser för sin brottsbekämpande verksamhet så att stöldligorna slutar se Sverige som ett smörgåsbord av dyra bilar och reservdelar, säger Stefan Brala.

Antal stulna personbilar uppdelat på fabrikat, januari-juni 2020

BilmärkeAntal stulna bilar
Volvo651
Volkswagen388
Audi322
BMW297
SAAB212
Mercedes-Benz191
Toyota182
Ford150
Peugeot134
Renault105
Opel93
Skoda88
Nissan68
Hyundai58
KIA54
Citroen46
Mazda44
Seat44
Mitsubishi40
Fiat35
Honda31
Chrysler30
Porsche28
Land-Rover24
Suzuki15
Mini14
Chevrolet13
Jeep13
Lexus12
Dacia10
Subaru9
Jaguar7
Dodge4
Smart4
Ferrari3
Rolls-Royce3
Tesla3
Buick2
Lincoln2
Cadillac1
Daewoo1
Hummer1
Pontiac1
Övriga1
Källa: Larmtjänst

Råden – så skyddar du dig mot bilstölder

  • Förvara nyckeln i en plåtlåda eller i ett skyddsfodral (RFID-påse) om du har en ”key-less-bil”, då minskar risken för att tjuvarna ska kapa signalen till bilen och göra en så kallad reläattack.
  • Lägg inte nyckeln i hallen, oavsett om bilen har ett traditionellt billås eller är av nyare modell, tjuven vet att bilnyckeln ofta ligger i hallen och letar där först.
  • Undvik att parkera bilen på mörka platser där det rör sig lite folk. Det ska gärna vara rörelse och trafik.
  • Parkera bilen i garage om du har möjlighet. Det är lätt att garaget förvandlas till förråd istället för en säkrare förvaringsplats för bilen.
  • DNA-märk utsatta bildelar och använd dekalerna som medföljer när man köper MärkDNA.
  • Installera en spårsändare för att det ska gå lättare att hitta bilen vid en stöld. Kontakta gärna ditt försäkringbolag innan du köper spårsändaren för vägledning kring vilken produkt som rekommenderas.
  • Nixa ditt fordon, begär reklamspärr. På det sättet kan inte ligorna köpa adresser på specifika märken. 

Köp din bilstölder online

Senaste nytt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *