Experten: Därför ska du alltid spara annonsen när du köper bil

Många köper begagnad bil istället för ny bil när ägarkostnaderna skenar. Men det finns flera okända saker att tänka på. 
– Spara alltid en kopia av bilannonsen, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Att köpa bil har blivit betydligt dyrare det senaste året, på grund av högre räntor och slopade klimatbonusar. Nybilsförsäljningen bland privatpersoner har gått ner kraftigt, och en större andel väljer nu begagnade bilar. 

Men det finns flera relativt okända saker som du bör tänka på. Undersökningar visar att många bilhandlare har olagliga reservationer i varubeskrivningen. Var tredje annons innehåller olagliga reservationer mot fel i varubeskrivningen. 

Många bilannonser innehåller olagliga reservationer. Spara alltid bilannonsen efter köpet, är expertens råd.

Ofta skriver bilhandlaren ”reservation mot felskrivning”, vilket innebär att de inte tar ansvar för den vara de säljer. Skulle bilen sakna utrustning som handlaren utlovar försöker handlaren undgå ansvar. 

Enligt konsumentköplagen ska en vara stämma överens med den beskrivning som säljaren har lämnat om varan. Gör den inte det kallas det för ett köprättsligt fel som konsumenten har rätt att reklamera. Enligt Konsumentverket är det en tvingande lag som bilhandlarna inte kan gå runt, så det som står i annonsen gäller. Därför bör du alltid spara en kopia av bilannonsen.

– Annonsen blir alltid en del av bilens avtal, så spara en kopia. Det som står i annonsen gäller. Har bilhandlaren försökt reservera sig för felskrivningar eller försöker sälja på dig en extra garantiförsäkring? Det är en varningsklocka för att inte vilja ta ansvar. Köp bil hos någon annan. Det ska alltid finnas en varudeklaration på bilen i bilhallen. Samma sak här: saknas den, gå till någon annan firma, råder Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Numera görs många bilaffärer upp över nätet och köpeavtalet skrivs på digitalt på distans. Det finns fördelar med det, du får nämligen två ångerveckor från det att bilen levererats, enligt distansköplagen. Har du skrivit på köpeavtalet på plats i bilhallen blir det dyrare och svårare att ångra sig. 

– Skriv inte på något papper hos bilfirman innan du verkligen har bestämt dig. Om du ändå gör det och sedan ångrar dig kan du bryta avtalet så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlaren har då rätt till viss ersättning. Efter att du har tagit emot bilen går det inte att ångra sig. Undantaget kan vara om hela köpet gjorts upp på distans, då gäller ångerrätten i 14 dagar räknat från den dag bilen levererats hem till dig, säger Carl-Erik Stjernwall. 

Sedan förra året är det två års reklamationsrätt för ursprungliga fel, som anses ha funnits vid köptillfället. Det betyder dock inte att bilhandlaren är ansvarig för allt som kan inträffa. 
– Fel som inträffar plötsligt, som exempelvis en brusten kamrem, räknas sällan som ursprungligt.

Expertens bästa tips vid köpa av begagnad bil

Bästa tipsen från Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.


1. Köp rätt sorts bil och spara pengar
Köp inte en för stor bil. Högre pris, skatt, försäkring och drivmedel blir onödiga kostnader. En avancerad bil kan vara billig som begagnad, men kostar ofta mycket att underhålla och reparera. Undvik onödig teknik, varken en SUV-kaross eller fyrhjulsdrivning är nödvändigheter för merparten av körningen. Prioritera i stället saker som att serviceboken är väl ifylld och att vinterdäcken är bra.

2. Handla gärna privat
Bilhandeln är bra på att ta betalt. Priset är ofta lägre om du köper bil av en privatperson. Men då är det däremot svårt att reklamera fel eller att få några garantier. Säljaren är skyldig att informera om bilens kända fel och brister. Resten måste du själv kontrollera, inklusive ägarförhållanden, eventuella skulder eller lån. Upprätta ett köpavtal. Det kan också vara tryggt för både köpare och säljare att genomföra ägarbytet med hjälp av Transportstyrelsens app Mina Fordon och att betala med Swish.

3. Spara annonsen
Annonsen blir alltid en del av bilens avtal, så spara en kopia. Det som står i annonsen gäller. Har bilhandlaren försökt reservera sig för felskrivningar eller försöker sälja på dig en extra garantiförsäkring? Det är en varningsklocka för att inte vilja ta ansvar. Köp bil hos någon annan. Det ska alltid finnas en varudeklaration på bilen i bilhallen. Samma sak här: saknas den, gå till någon annan firma.

4. Man kan ångra sig innan
Skriv inte på något papper hos bilfirman innan du verkligen har bestämt dig. Om du ändå gör det och sedan ångrar dig kan du bryta avtalet så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlaren har då rätt till viss ersättning. Efter att du har tagit emot bilen går det inte att ångra sig. Undantaget kan vara om hela köpet gjorts upp på distans, då gäller ångerrätten i 14 dagar räknat från den dag bilen levererats hem till dig.

5. Gör rätt om det blir fel
Reklamationsrätten gäller oavsett hur begagnad bilen är. Även om företaget inte lämnar några garantier, vilket är frivilligt, så gäller alltid konsumentköplagen. Från maj 2022 gäller att fel som visar sig inom två år anses ha funnits vid köptillfället, så länge det inte handlar om ett nytt fel. Fel som inträffar plötsligt, som exempelvis en brusten kamrem, räknas sällan som ursprungligt.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester