EU tvingas skjuta upp förbud mot bensin och diesel efter tysk protest

EU tvingas nu skjuta upp omröstningen  om förbud mot förbränningsmotorer. Den skulle ha hållits på tisdag, men stoppas på grund av invändningar från Tyskland, som kräver att förbudet rivs upp för e-bränslen.

Tyskland blockerar nu EU:s förbud mot förbränningsbilar. Landet anser att det fortfarande ska vara tillåtet att sälja förbränningsmotorer som drivs av syntetiska bränslen som inte ger koldioxidutsläpp. 

Följden blir nu att EU i sista minuten får skjuta upp den slutliga omröstningen mot förbudet att sälja bilar med förbränningsmotorer efter 2035. EU försöker nu nå en kompromiss med Tyskland om att tillåta nya förbränningsbilar om de använder e-bränslen. Omröstningen skulle ha hållits på tisdag, men har nu skjutits upp på obestämd tid, uppger Bloomberg och Autonews.

Så länge motorerna körs på e-bensin vill Tyskland att förbränningsbilar tillåts.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska möta Tysklands förbundskansler Olaf Scholz redan nu på söndag, och då kan frågan tas upp till förhandling. 

– Det är motsägelsefullt när EU-kommissionen å ena sidan kräver höga klimatskyddsmål, men å andra sidan gör det svårare att uppnå dessa mål genom överambitiös reglering, säger den tyske transportministern Volker Wissing.

Svenske talesmannen Daniel Holmberg bekräftar på Twitter att omröstningen skjutits upp, men lovar återkomma ”i sinom tid”. Tyskland verkar villigt att kompromissa, men bara om EU hittar en lösning för e-bränslen. De kräver att nya bilar med förbränningsmotorer ska få säljas, så länge de körs med e-bränslen.  E-bränslen är syntetisk och förnybara varianter av bensin och diesel som tas fram med hjälp av förnybara energikällor. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester