Enorm källa med naturligt väte hittad i underjorden

Många sätter sitt hopp till vätgas för ren energi till bilar och lastbilar. Nu har ett enormt fynd av naturligt väte gjorts i underjorden i Frankrike. Fyndet kan täcka den globala efterfrågan i två år. 

Vätgas är ett av de bästa alternativen till fossila bränslen för bilar och lastbilar eftersom ingen CO2 släpps ut vid förbränning. Men vid framställningen av vätgas går det åt energi, och om den energin kommer från fossila källor är klimatnyttan högst begränsad, trots att ingen koldioxid släpps ut vid förbränning.

Nu har orskare i Frankrike gjort ett fynd av naturlig vätgas som kan vara revolutionerande, uppger The Guardian och flera andra medier. Det är relativt okänt att det finns underjordiska källor med väte. Men forskarna vid Universitetet i Lorraine har hittat en enorm fyndighet av vätgas 1000 meter under marken i nordöstra Frankrike i anslutning till ett område med gamla kolgruvor. Fyndet är beräknas vara på 250 miljoner ton och kan täcka den globala förbrukningen i två år. 

Fyndigheten med vätgas har bildats genom att grundvattnet har reagerat med järnrika mineraler i underjorden och spjälkat vatten till väte och syre. Ytterligare en fördel är att vätekällan fortsätter att förnya sig genom att ny vätgas bildas i underjorden. 

Det banbrytande fyndet har gjort att forskarna nu hoppas kunna hitta liknande vätgasfyndigheter på andra håll i världen. Det har redan hittats fynd på andra håll i världen, men reservoaren i Frankrike är den största som någonsin hittats. Utmaningen kommer att vara att få upp vätgasen tillräckligt snabbt och på ett miljömässigt säkert sätt.

– Produktion från väte adsorberat i kol som de som finns i Lorraine-bassängen i Frankrike kan vara möjlig men exploatering skulle kräva resurser som liknar metan i kolbädd. Med 100- eller 1000-tals brunnar, som producerar med låga hastigheter och till en början producerar stora mängder vatten som kommer att behöva omhändertas på ett miljömässigt acceptabelt sätt. Att producera gas från kol djupare än cirka 700-800 meter kommer oundvikligen att kräva någon form av stimulering, det vill säga frackning. Att producera gas från kol djupare än cirka 1 km är tekniskt mycket utmanande och har aldrig gjorts tidigare, säger geologen Arnout Everts till Energynews.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester