En av Saabs snabbaste bilar någonsin: Ovanlig 9-3 Viggen på auktion

Saab 9-3 Viggen är en av de mest åtråvärda moderna Saab-modellerna. Precis som namnet antyder är Viggen en av Saabs snabbaste modeller någonsin och modellen byggdes bara i 4600 exemplar. Nu går det att fynda den ovanliga modellen på auktion.

Saab 9-3 har ännu inte nått riktig samlarstatus, men modellen är på god väg dit i takt med att många bilar skrotas ut. En version som redan är mycket eftertraktad är specialmodellen 9-3 Viggen som bara tillverkades i 4600 exemplar och är en av Saabs mest snabbaste modeller någonsin. 

Modellen fick sitt namn från Saabs stridsplan Saab 37 Viggen som var ett fruktat attack- och jaktplan hos svenska flygvapnet fram till 2007. Bilen var inte riktigt lika snabb som stridsplanet, men 2,3-litersfyran på 230 hästkrafter gjorde bilen till Saabs snabbaste när den lanserades. 0-100 km/h gick på 6,4 sekunder och toppfarten var 250 km/h, vilket innebar att Viggen gick mätaren ut.

Så här marknadsfördes Saab 9-3 Viggen internt på Saab år 1999.

Väghållningen var betydligt vassare än på vanliga 9-3, då Viggenmodellen var sänkt och hade ett uppstuvat chassi. Utseendet var också häftigare med ett kjolpaket med större fram – och bakspoilers. Interiören är omtalad i Saabkretsar. Bilen hade blåsvarta skinnstolar med Viggenprägling. 

I Sverige finns bara 150 Viggenbilar, så det kan vara en god idé att importera en bil från USA. Nu säljs en Saab 9-3 Viggen från 1999 som har omkring 16000 flygtimmar, nej förlåt, mil. Bilen är visserligen inte i mint condition, men auktionen är inte uppe i mer än 90 000 kronor just nu. Då får köparen dessutom en extra växellåda, Viggen t-shirt och keps på köpet.