En ägare sedan ny 1956 – Saab gömd i garage i 42 år

Denna Saab 92 har haft en enda ägare i 67 år. När mannen avled stod bilen i dödsboets garage efter att inte ha körts på 42 år. Otroligt nog startade tvåtaktaren under huven efter att inte varit igång sedan 1981. Nu säljs Saaben på auktion. 

Att en begagnad bil som har några år på nacken endast har haft en ägare är ovanligt idag. Att en 67 år gammal bil bara har haft en enda ägare är närmast unikt. Men den här Saaben köptes i början 1956 av en man som kom att äga den under hela sitt resterande liv. 

Under de sista 42 åren har bilen inte rullat på vägarna, utan stått okörd i ägarens garage. Enligt Bilwebauctions som nu säljer bilen skulle mannen byta in bilen år 1981, men Saabåterförsäljaren var inte alls pigg på att byta en fin gammal tvåtaktare. Istället köpte mannen en Opel Kadett och parkerade Saaben i garaget. 

Där verkar den ha stått kvar ända fram till mannen gick bort. Efter ägarens frånfälle har bilen hittat ut från garaget för första gången på 42 år. Nu har motorn till och med kunnat startas upp utan större problem, även om bränsletillförsel inte skedde via bensintanken.

– Ett objekt som får fantasin att skena. Ovanligt bra Saab 92 med endast en ägare sedan ny. Den har tillbringat de senaste 42 åren okörd i förste ägarens garage. Inget större fel gjorde att den hamnade där förutom att den blivit för omodern i 1981 års trafikbild, uppger Bilwebauctions

Det bedömda värdet på bilen ligger mellan 75 000 och 100 000 kronor. Bilen är av den sista årsmodellen av Saab 92B som tillverkades fram till december 1956. Till skillnad från tidiga 92:or hade 92B öppningsbart bagageutrymme, större bakruta, batteriet var flyttat till motorrummet, skönare stolar och det gick att få bilen i fler färger än den klassiska buteljgröna. Modellen ersattes av Saab 93 som bland annat hade trecylindrig tvåtaktsmotor och en annan front. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester