Elon Musk: Fabrikerna är gigantiska pengaugnar just nu

Tesla eldar upp pengar i sina nya fabriker i Texas och Berlin. 
– Både Berlin- och Austin-fabrikerna är gigantiska pengaugnar just nu. Okej? Det är verkligen som ett gigantiskt rytande ljud, vilket är ljudet av pengar som brinner, säger Elon Musk i en intervju med Tesla Owners Silicon Valley.

Elon Musk har gjort en intervjuserie med Tesla Owners Silicon Valley som gjordes i slutet av maj. De har nu sänts i tre delar och i den sista delen som kom på onsdagen avslöjar Musk flera nyheter. 

Tesla producerar bara ett litet antal bilar i den nya Texasfabriken på grund av problem med att skala upp produktionen med de nya 4680-batterierna. Nya verktyg som behövs har fastnat i Kina. Den nya Gigafactory utanför Berlin har också visat sig vara en kostsam historia. Elon Musk jämför det med att elda pengar.  
– Både Berlin- och Austin-fabrikerna är gigantiska pengaugnar just nu, säger han. 

Även den Covid-nedstängda fabriken i Shanghai i Kina har haft stor negativ påverkan på Tesla, och aktieägarna kan knappast vänta sig någon rekordvinst under det andra kvartalet. Tesla ska nu säga upp 10 procent av arbetsstyrkan. 
– De senaste två åren har varit en absolut mardröm av avbrott i försörjningskedjan, den ena saken efter den andra, och vi är inte ur det ännu, säger Elon Musk.

En annan nyhet som dök upp under intervjun är att Tesla Cybertruck nu är helt färdigutvecklad och att den slutgiltiga utformningen av bilen är bestämd. Produktionen förväntas starta i mitten av 2023.