Elon Musk: Därför är Rivian och Lucid dömda att gå under

Elon Musk varnar för att Rivian och Lucid är på väg mot konkurs. Båda företagen blöder pengar och Teslachefen hävdar att konkurrenterna har för höga kostnader.
– Om inte något förändras avsevärt med Rivian och Lucid kommer de båda att gå i konkurs, säger Elon Musk till podden Tesla Owners Silicon Valley.

 Elon Musk är knappast känd som någon diplomat och i det här fallet är Teslachefen minst sagt partisk. Nu hävdar Musk att de nya elbilstillverkarna Lucid och Rivian båda är dömda att gå under om de inte förändrar sig. I en podcast lade han ut texten rejält och säger att de är på väg mot undergång och konkurs. 
– Mitt råd till Rivian och Lucid skulle vara att dra ner på kostnaderna omedelbart över hela linjen dramatiskt, annars är de dömda, säger Musk. 

Rivian hade nästan lika höga kostnader som Tesla under sista kvartalet förra året trots att de bara sålde 909 bilar.

Enligt Elon Musk verkar elbilsbolagen i en bransch där de största intäkterna kommer från eftermarknaden och där vinsten på varje såld bil är minimal. Rivian hade nästan lika höga kostnader som Tesla under det fjärde kvartalet förra året, 21 miljarder kronor jämfört med Teslas 22 miljarder, trots att de knappt sålde några bilar.  

– Jag hoppas att de kan göra något, men om de inte kan sänka sina kostnader dramatiskt är de i djupa problem och kommer att hamna på bilkyrkogården som alla andra med undantag för Tesla och Ford, säger Elon Musk i podden. 

Varken Rivian eller Lucid har kommenterat Elon Musks subjektiva utspel när han intervjuas av sina fans. Innan Tesla började visa vinst gick bolaget med förlust under ett stort antal år och aktieägarna fick skjuta till pengar för att undvika konkurs.