Elbilsägare larmar om kaos på laddstationer: ”Köat 2,5 timmar”

Bilister slår nu larm om kaos vid snabbladdarna för elbilar under sportlovet. Många har fått köa på väg upp till fjällen med barnen i baksätet. 
– I dag var en riktig piss och skit dag, köat i 2,5 timmar för att ladda på två ställen, skriver en elbilsägare.  Nu varnar journalister för att elbilar kan utlösa skilsmässor. 

Antalet elbilar i Sverige har mer än fördubblats på ett år, och i februari var fjärde ny bil som registrerades helt elektrisk. Totalt rullar det 130 000 elbilar på svenska vägar, drygt två procent av det totala antalet bilar på vägarna. Och redan nu börjar det bli överfullt på många laddstationer längs de stora vägarna. 

Ett antal elbilsägare och flera medier rapporterar nu om långa köer på laddstationer under sportlovet, särskilt på väg till fjällen. Vissa ägare har fått vänta över en timme på laddningen som sedan tar cirka en halvtimme. 
– Det skulle vara bra med lite fler snabbladdare för att slippa ifrån köer, säger Mattias Hellgren Wingård som väntar i Vansbro till SVT Dalarna. 

Alla är inte så tålmodiga som Mattias. Elbilägaren Pernilla som kör en Skoda har tappat tålamodet och drömmer om en dieselbil, i alla fall den här dagen. 
–  I dag var en riktig piss och skit dag, köat i 2,5 timmar för att ladda på två ställen. Ionoity får fan bygga ut. Och då åker jag inte ens norröver mot fjällen, skriver hon i sociala medier. 

Det är absolut inte alltid kö på laddstationerna, på förmiddagarna är det för det mesta lugnt kan Carup av egen erfarenhet rapportera, den senaste tiden. Tesla och flera bilmärken erbjuder dessutom fri laddning på vissa tider för att minska på köerna. Men flera journalister varnar halvt på skämt halvt på allvar för att elbilar kan utlösa skilsmässor när en trött familj tvingas vänta i timmar på att få ladda. 

– Jag fick lova familjen att vi aldrig skulle ta en elbil på en 50-mila resa igen.  Ska vi gissa på en skilsmässoboom första kvartalet 2022? skrev ViBilägares Nils Svärd efter en långresa förra.  Han fick lova familjen att aldrig mer åka på långresa i elbil efter många timmars stillasittande i bilen.

Köerna på laddstationerna har inte lättat under 2022 om vi ska tro motorjournalisten Julia Brzezinska. Under julhelgen åkte hon på långresa i en kinesisk elbil. Resan tog många timmar och slutade med bärgning. 

– Skilsmässodiket är ett annat namn för Göta kanal..Men efter den senaste långelbilsresan undrar jag om vi inte kommer att få se en ny trend snart – där skilsmässorna ökar efter vintern – i takt med att antalet elbilar ökar, skriver hon på Auto Motor Sport. 

Även Aftonbladets bilreporter Glenn Lindberg rapporterar om köer och kaos i ett reportage från en fjällresa.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester