Elbilen Rimac Nevera slaktade Koenigseggs världsrekord

Elbilen Rimac Nevera har slagit Koenigseggs rekord för snabbaste bil från 0-400km/h–0. Dessutom slog superbilen 22 andra accelerations- och bromsrekord på en enda dag. 

Gamla tidens superbilar har inte mycket att sätta emot mot de nya elbilarna förutom när det kommer till toppfart. Rimac Nevera slog till med 23 världsrekord den 17 maj. En imponerande prestation av den kroatiska superbilen som är skapad av entreprenören Mate Rimac.

Till att börja med får Koenigsegg finna sig i att rekordet för snabbaste bil upp till 400 km/h och sedan tillbaka till noll numera tillhör Rimac. Elbilen klarade bedriften på 29,93 sekunder. Koenigsegg behövde 31,49 sekunder för samma sprint och bromsning.

Rimac Nevera är numera också den snabbaste produktionsbilen upp till 100 km/h med 1,83 sekunder. Superbilen når 200 km/h snabbare än de flesta bilar når 100: 4,42 sekunder tar det. Upp till 300 km/h tar det 9,22 sekunder och 400 nås på 21,31 sekunder. 

Rekorden slogs på Automotive Testing Papenburg (ATP)-anläggningen i Tyskland där det finns en fyra kilometer lång raksträcka. Det fanns två oberoende testteam från Dewesoft och RaceLogic närvarande, så det är ingen tvekan om att rekorden är äkta. Rimac Nevera har elmotorer på 1914 hästkrafter och 2360 Newtonmeter i vridmoment. Elbilen har en elektroniskt begränsad toppfart på 412 km/h.

– Idag är jag stolt över att säga att bilen vi har skapat kan komma till 400 km/h och tillbaka till 0 på kortare tid än det tog McLaren F1 att accelerera upp till 350 km/h. Och inte bara det, den kan göra det om och om igen och slå alla andra prestationsrekord i processen. Om du hade en Nevera och tillgång till en racingbana skulle du kunna göra det också, säger biltillverkarens grundare Mate Rimac.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester