Efter kritiken justerar nu regeringen sitt förslag till nytt reseavdrag och milersättning.
Den som reser långt med bil får nu högre skattelättnad istället för en sänkning.
– Med dessa förslag kan vi ge ett utökat stöd till den som har långt till jobbet, säger finansminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.
För en dryg månad sedan presenterade regeringen ett nytt förslag till reseavdrag. Förslaget sades vara en lättnad för de som pendlar långt, men i verkligheten gav det mindre för de som körde långt. Flera intresseorganisationer har kritiserat förslaget. Nu går finansminister Mikael Damberg ut med ett justerat förslag med höjda ersättningsnivåer och högre tak för pendlingsavstånd.
Avståndsgränsen höjs från åtta till tolv mil, enkel väg. Skattelättnaden höjs från fem till åtta kronor. De som tjänar allra mest på förslaget är de som reser kollektivt idag. En tågpendlare som idag har noll kronor kan nästa år få 8400 kronor i skattesänkning. En bilpendlare som kör medellångt kan få 2400 kronor mer än i dag, en långpendlaren kan få 5900 kronor mer per år.
Den som använder sin privatbil till arbetskörning ska kunna dra av för kostnader på 25 kronor jämfört med dagens 18 kronor. Den som har tjänstebil ska kunna dra av för drivmedelskostnad på 12 kronor per mil. Den som har en elbil får sänkt drivmedelsavdrag till 6 kronor. Ändringarna förslås träda i kraft 1 januari 2023.
Maths Nilsson är motor- och ekonomijournalist och grundare av Carup, har mångårig erfarenhet från stora mediehus och tidningar. Mer information och kontaktuppgifter