Efter chocksänkningen – nu börjar Tesla höja priserna igen

Nu har Tesla börjat höja sina priser igen efter chocksänkningen. I USA har Model Y nu höjts med 1000 dollar – 10 500 kronor. Det är den andra prishöjningen på två veckor – men i Sverige är priserna ännu orörda.

Det var fredagen den 13:e januari som Tesla chockade bilvärlden med att sänka priserna med upp till 150 000 kronor per bil. Enligt Elon Musk slår orderingången rekord och företaget säljer ungefär dubbelt så mycket som det kan producera. Övriga biltillverkare har med undantag av Ford inte hakat på prissänkningen. 

Men frågan är hur länge Teslas sänkta priser kommer bestå? I USA har företaget redan börjar höja priserna. För ett par veckor sedan kom en prishöjning på 500 dollar, motsvarande 5250 kronor. Igår höjdes priserna både på Model Y Long Range och Model Y Performance med 1000 dollar,  motsvarande 10 500 kronor. En Long Range kostar nu 54 990 dollar, medan Performancemodellen går loss på 57 990 dollar. 

Prishöjningarna kommer efter att finansdepartementet i USA under fredagen höjt taket för skattelättnad från 55 000 dollar till 80 000 dollar. Men även efter de två höjningarna är bilarna 15-17 procent billigare än tidigare i USA. 

Däremot sänktes priset på Teslas allra billigaste bil i USA. Model 3 RWD kostar nu 43 490 dollar, en sänkning med 500 dollar. I USA går det fortfarande inte att beställa Long Range-modellen av Model 3. Tesla uppgav tidigare att det berodde på för hög efterfrågan, men många spekulerar i att det beror på den nära förestående uppdateringen av bilen. 

I Sverige är Teslas priser orörda sedan den stora sänkningen genomfördes för drygt tre veckor sedan. Fortfarande går det enligt Teslas hemsida att få leverans av vissa modeller redan i februari. Sedan prissänkningen genomfördes har Tesla aktiekurs gått upp med 56 procent på tre veckor.

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester