Dyraste bilen någonsin – den här Mercedesen gick för miljardbelopp

Rekordet för världens dyraste bil ska vara slaget. En Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe har bytt ägare för 1,44 miljarder kronor på en hemlig auktion, uppger Hagerty.
Bilen ska ha sålts av Mercedes själva under en hemlig lunch i Stuttgart med världens främsta bilsamlare. 

Tio utvalda spekulanter ska ha bjudits in till Mercedes-Benz Museum i Stuttgart, dit de flögs in med privatjet den 6 maj. När lunchen var över hade rekordet för världens dyraste bil slagits med bred marginal, enligt Hagerty. Tidigare var en Ferrari 250 GTO för 710 miljoner kronor dyrast i världen. 

Men Ferrarin är rena dussinbilen jämfört med Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe. Endast två exemplar har tillverkats och nu ska en av bilarna ha bytt ägare för 142 miljoner dollar, motsvarande 1,44 miljarder kronor. 

Den rekordstora försäljningen gjordes av Mercedes-Benz, som bjöd in några av världens mest framstående samlare till en exklusiv lunch på Mercedes-Benz Museum, i Stuttgart. Enligt Hagerty flögs samlarna in med privatjet den 6 maj. De 10 var noggrant utvalda för att kunna förvalta bilen med samma omsorg som Mercedes själva gjort. 

300 SLR Uhlenhaut bygger på racingbilen 300 SLR, men har fast tak. Den är uppkallad efter testchefen Rudolf Uhlenhaut, som körde ett av de två exemplaren som tjänstebil. Byggnationen av fler exemplar stoppades efter att en 300 SLR varit inblandad i en svår krasch på LeMans 1955 som dödade 84 åskådare. Olyckan ledde till att Mercedes höll sig borta från racing i 44 år.  

Enligt Hagerty så hade den sålda bilen chassinummer  0008/55.  Normalt sett skulle Mercedes aldrig sälja en sådan bil, men nu uppges affären gjort för att skänka försäljningssumman till välgörenhet.  Enligt rykten ska det vara en känd person från Storbritanniens bilindustri som köpt bilen.