Domen: Elon Musks lön på 530 miljarder kr ogiltig

En domare i Delaware fördömer Elon Musks lönepaket med optioner i Tesla som blev värda 530 miljarder kronor. Enligt domstolen gick det inte rätt till när Elon Musk fick ersättningen och den ska ogiltigförklaras. Nu kan han tvingas lämna tillbaka aktierna i Tesla. 
– Tesla-investerare kommer att dra nytta av beslutet genom att “utspädningen från detta gigantiska lönepaket raderas, säger målsägarnas advokat. 

Lönepaketet som gjorde Elon Musk till världens rikaste person kom till på ett orättfärdigt sätt, enligt ett utslag i en domstol i delstaten Delaware där Tesla har sitt säte, uppger CNBC. Ett antal aktieägare har stämt Elon Musk för de 303 miljoner aktieoptioner han fått i ett lönepaket av Tesla. Optioner som sedermera blev värda 530 miljarder kronor när de löstes in mot aktier och gjorde honom till världens rikaste man. Domaren Kathaleen McCormick i Delaware Chancery Court slår i sin dom fast att Musks lönepaket var felaktigt fastställt av Teslas styrelse och är ogiltigt.

Enligt stämningen från aktieägarna kom lönepaketet till genom styrelseledamöter i Tesla som inte var oberoende från Elon Musk. Optionerna var överdrivna, och ingen förhandling gjordes för att skydda de andra aktieägarnas intressen. Advokaterna till aktieägarna har också hävdat att målen som Elon Musk nådde för att få olika steg med optioner var samma mål som Teslas interna tillväxtprognoser. 

– Vi är oerhört tacksamma för domstolens grundliga och utomordentligt välmotiverade beslut att vända tillbaka Tesla-styrelsens absurt överdimensionerade lönepaket för Musk, säger Greg Varallo, en aktieägarnas advokater i målet. 

Om domen vinner laga kraft kan följden kan bli att optionspaketet river upp och Elon Musk får lämna tillbaka aktier som är värda 530 miljarder kronor. Men domen kan överklagas till Högsta Domstolen i Delaware. Elon Musk var inte sen att svara på X. 
– Inkorporera aldrig ditt företag i delstaten Delaware, skriver Musk. 

Musk och Tesla har tidigare försvarat sig med att lönepaketet godkänts av en majoritet av aktieägarna. Förutom Elon och Kimbal Musk stödde 73 procent av aktieägarna lönepaketet. De uppger också att alla Teslas börsvärde ökat från 54 miljarder dollar när paketet godkändes till 607 miljarder dollar. Det är en ökning på över 1000 procent. 

Elon Musk har nyligen gått ut på X och skrivit att han vill ha ett större ägande i Tesla genom ett nytt lönepaket. 

Jag känner mig obekväm med att få Tesla att bli ledande inom AI och robotik utan att ha ~25% röstkontroll. Tillräckligt för att vara inflytelserik, men inte så mycket att jag inte kan störtas. Om det inte är fallet, skulle jag föredra att bygga produkter utanför Tesla, skrev Musk på X. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester