Döde stjärnans ikoniska BMW säljs på auktion

BMW:s enda superbil någonsin med en mycket speciell ägarhistorik.
Förolyckade stjärnan Paul Walkers ikoniska M1:a byter nu ägare på auktion. Budet är redan uppe på långt över tre miljoner konor.

The Fast and the Furious-filmerna har blivit ett begrepp och fram till 2013 var Paul Walker den stora stjärnan. Men tragiskt nog förolyckades Walker i en bilkrasch med en Porsche Carrera GT tillsammans med sin vän Roger Rodas.

Paul Walker efterlämnade en stor bilsamling. Framförallt innehöll den en mängd unika BMW-modeller. Tidigare har ett antal BMW M3 av den ovanliga lättviktsmodellen sålts ut. Nu säljs Walkers BMW M1 AHG på auktion hos Bringatrailer.com.

Paul Walkers BMW M1 har det åtråvärda AHG-paketet. Foto BAT

BMW M1 betraktas av många som den enda riktiga superbilen som BMW någonsin har tillverkat.  I mitten av 1970-talet hade BMW tappat mark till Porsche inom standardvagnsracing. BMW tog hjälp av Lamborghini för att utveckla en supersportbil. Resultatet blev BMW M1.

Lamborghini hjälpte till med att konstruera chassit och mittmotorsetupen, men företaget hann gå i konkurs innan allt var klart. För att rädda projektet var BMW till och med tvungen att bryta sig in hos Lamborghini på natten för att stjäla prototyperna och föra dem hem till Tyskland.

Trots den sensationella designen blev inte bilen någon stor framgång kommersiellt. Priset var mycket högt och trots bilens kvalitet var BMW tvungen att ge betydande rabatter för att få alla bilar såldes. I slutändan byggdes bara 456 bilar, så M1 är ganska sällsynt.ANNONS

Gatuversionen hade den legendariska 3,5-liters raka sexan med 277 hk, M88. I racingversionen kan effekten ökas till 900 hk med hjälp av två turboaggregat.  Samma motor kom tillbaka senare i de första M5-bilarna med små justeringar. Den 6-cylindriga mittmotorn gav M1 en acceleration upp till 100 på sex sekunder och en toppfart på 259 km/h.

Trimmad till 350 hk

Den nu aktuella bilen som är till salu levererades ny i augusti 1979 till BMW Schneider i Bielefeld, Tyskland. Bilen modifierades i början av 1980-talet av BMW-återförsäljaren AHG. Den trimmades till 350 hk och fick en kaross i Procar-stil lackerad i BMW:s Motorsportfärger, fick tredelade BBS-hjul, annat avgassystem och skinnklädsel.

Bilen har bara gått drygt 1000 mil och ägdes av Paul Walker fram till hans död. Sedan 2014 har den haft en annan ägare – nu har du chansen att bli nästa ägare. Högsta budet just nu är 3,2 miljoner kronor.

Köp din paul walker online

Senaste nytt