Diesel-BMW utklassar nya elbilar: Har räckvidd på över 165 mil

Här är diesel-BMW:n som utklassar nya elbilar när det kommer till räckvidd. Joe Achilles körde 165 mil mellan London och Madrid på en tank med sin BMW 730d. 

Ofta skryts det om räckvidden i nya elbilar. Allra längst räckvidd har Mercedes EQS som enligt officiella normen klarar 74,3 mil med full laddning. Konceptbilen Mercedes EQXX kördes nyligen 120 mil på en laddning. 

Men fortfarande ligger de allra nyaste elbilarna i lä när de jämförs med en flera år gammal dieselbil. Även om man tar en av de största och starkaste dieselbilarna. Joe Achilles tankade fullt i en BMW 730d  och begav sig ut på räckviddsjakt. Hans mål var att köra från London till Madrid på en enda tank, något BMW Blog har uppmärksammat. Tankningen lär ha varit en dyr historia eftersom en liter diesel kostar nästan lika mycket som i Sverige.

BMW 730d av förra generationen har en rak dieselsexa på tre liter med dubbelturbo under huven. Effekten är 261 hästkrafter och vridmomentet hela 620 Newtonmeter. Bilen har en åttastegad automatlåda och bakhjulsdrift. Joe Achilles hade satt på extra snåla Michelin E Primacy innan han gav sig iväg. 

Under 22,5 timmar körde Joe och hans Co-Driver 165,2 mil. När de kom fram till Madrid utan att tanka fanns det cirka åtta liter diesel kvar i tanken på BMW för ytterligare cirka 15 mils körning. Tanken rymmer 78 liter, och enligt Youtubevideon blev förbrukningen omkring 0,42 liter per mil i genomsnitt. För att hålla förbrukningen nere höll de relativt låg fart på motorvägarna, men det handlade ändå om cirka 100 km/h. 

– Vi är helt utmattade. Vi är i Madrid vilket är väldigt coolt. Vi körde 22,5 timmar och den teoretiska räckvidden är 180 mil. Det är en stor bedrift, det är en underskattad fantastisk bil. Den kostade bara lite över 200 000 kronor, och klarade detta lätt, säger Joe på Youtube.

Det återstår mycket utveckling av elbilar innan de kan komma i närheten av räckvidden hos de bästa dieselbilarna, och frågan är om det ens är önskvärt. För numera tar det inte mer än en kvart att ladda batteriet, en välkommen kiss- och kaffepaus på långkörningen. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt

Tester